pátek 19. dubna 2024 Rostislav

V Olomouci začne další protipovodňová etapa, na řadu přijde kácení stromů

V Olomouci začíná příprava na další etapu rozsáhlých protipovodňových opatření. Zahájí ji kácení stromů a dřevin v okolí mostů přes řeku Moravu, přes které vede doprava do centra města. Kácet se začne 2. října, informoval o tom mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Samotná dlouho plánovaná stavba, která by měla město ochránit před katastrofálními záplavami, potrvá pět let.

"Prvním krokem bude přípravné kácení 55 dřevin a osmi skupin keřů o rozloze 370 metrů čtverečných v ulici Blahoslavova a v okolí mostů přes Moravu na ulici Komenského a Masarykova. Kácení budou provázet bezpečnostní opatření, proto bude v místech zásahu částečně omezováno parkování a doprava. Akce potrvá maximálně tři týdny," uvedl Chmelař.

Na kácení bude dohlížet biologický dozor, který zajistí, aby práce neohrozily volně žijící ptáky, netopýry a hmyz. Kvůli ochraně hmyzu bude na území města v Černovírském lese vytvořeno takzvané broukoviště, kam bude přemístěno několik desítek kmenů. Po dokončení protipovodňové ochrany bude v lokalitě vysázeno sedm desítek nových stromů a 315 metrů čtverečných keřové plochy, vytvořena zde budou nová odpočinková místa u řeky. Vyrůst by zde mělo například stromořadí z olší, po celé délce nábřežní zdi budou vysazeny popínavé rostliny.

Kácení zahájí další etapu prací na ochraně města před povodněmi, která se týká úseku v centru Olomouce mezi křižovatkou u Bristolu a areálem univerzitních kolejí. Dále stavebníci vybudují lávku pro pěší vedle mostu Komenského. Práce budou rozděleny do čtyř fází a potrvají 53 měsíců. Nová opatření ochrání Olomouc před více než třísetletou povodní, zatímco nyní koryto řeky Moravy pojme pouze padesátiletý příval vody. Jejich součástí bude také stavba dvou nových mostů v Masarykově a Komenského ulici. Celková investice je odhadována téměř na miliardu korun.

Autoři | Foto olstavby.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.