úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Dělníci začali rozebírat bývalou sociální ubytovnu. Demolice bude stát 23 milionů

V Přerově začali dělníci postupně rozebírat bývalou sociální ubytovnu Chemik na Velkých Novosadech. O její demolici rozhodli již v listopadu 2017 zastupitelé, chtěli tak zabránit tzv. obchodu s chudobou na území města. Odstranění budovy je s ohledem na sousedící panelový dům nákladné. Dělníci ji začali tento týden rozebírat od nejvyššího devátého podlaží. Cela stavba má zmizet do konce roku, její odstranění přijde na 23 milionů korun, řekl Jiří Raba z oddělení investic přerovské radnice.

Práce podle Raby začaly před dvěma měsíci, kdy se objekt začal vyklízet a odkrývala se střecha. „Ve čtvrtek se začalo demontovat poslední deváté podlaží. Na místě je jeřáb, horolezci uvolňují panely a jeřáb je snáší poté dolů na skládku. Tímto způsobem se panel po panelu snesou během zhruba následujících dvou týdnů dvě podlaží. Až se výška objektu sníží na zhruba 23 metrů, přijdou místo horolezců a jeřábu na řadu hydraulické nůžky, které budou konstrukci stříhat a odstraňovat až do suterénu," uvedl Raba.

Demolice Chemiku je náročná s ohledem na to, že rozsáhlý objekt je spojený se sousedním panelovým domem, který je během prací zabezpečený ochranným lešením. „Čeká se na to, až se odkryjí detaily, které byly schovány pod atikou a zateplením sousedního domu. Uvidí se poté, jakým způsobem objekt demontovat a jakou technologii použít," doplnil Raba.

Město na demolici objektu dostalo od ministerstva pro místní rozvoj desetimilionovou dotaci. Termín dokončení je podle Raby do konce března příštího roku. Kromě samotných prací je součástí projektu i povinná revitalizaci území a zateplení vedlejší budovy. „Předpokládáme, že do konce letošního roku by již měl být objekt zbourán a na místě už nic nebude," doplnil referent investic.

Osud budovy řeší město již roky. Původně chtělo objekt prodat, nakonec se ale rozhodlo výběrové řízení na prodej zrušit. Vyšlo totiž najevo, že firma, která měla o objekt zájem, byla zřejmě účelově založená.

Poslední nájemníci sociální ubytovnu Chemik, kterou více než čtyři roky provozovala soukromá firma, opustili loni na konci ledna. Demolici objektu zastupitelé schválili proto, aby v Přerově nevzniklo místo, kam by se stěhovali další sociálně slabí lidé. Ze stejného důvodu město již v roce 2017 koupilo za 40,5 milionu korun hotelový dům Strojař v centru. I v tomto případě hrozilo, že by panelový dům mohla koupit společnost pro ubytovací byznys. Využití pro něj zatím město nemá.

Autoři | Foto prerov.eu

Štítky ČR, správa, stavby, sociální, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.