sobota 20. dubna 2024 Marcela

Červená kaplička na přerovském hřbitově prošla rekonstrukcí, přibyly také lavičky

Za necelé dva týdny nadejde dušičkový čas a přerovský hřbitov se na něj poctivě připravuje. Seče se tráva, ořezávají keře a stromy, macešky už zdobí čestné hroby i vsypovou loučku, úpravami prošla také červená kaple.

Na 2. listopadu se připravuje pietní akt. „Uskuteční se přímo na páté vsypové loučce v den Památky zesnulých, tedy 2. listopadu od tří hodin odpoledne, a to za přítomnosti řečníka a kněze. Jedná se o poslední vsyp v letošním roce, další budeme provádět až na jaře,“ řekla Romana Macháčková z Pohřební služby města Přerova.

Pohřební služba se také snaží co nejvíce usnadnit obsluhu a úklid hrobů. „Aby si lidé nemuseli nosit na úklid hrobu smetáky, lopatky a malé hrabě, budou tyto soupravy mít k dispozici přímo na hřbitově – a to hned na několika místech. Mohou si je vypůjčit, použít a zase vrátit,“ říká vedoucí Pohřební služby Zdeněk Páleník. „V části hřbitova, kde před desítkami let byla vybetonována vana, která měla sloužit jako kašna, vznikla letos nová odpočinková zóna. Vana byla zasypána a na jejím místě jsou květinové záhony, lemované lavičkami,“ dodává Páleník.

Letos na podzim podařilo mimo jiné opravit takzvanou červenou kapli, jednu ze čtyř kaplí, které na hřbitově jsou. „Vyměnili jsme plechovou krytinu za bobrovku, provedli měděné oplechování a výměnou prošly krycí desky ve vstupu do hrobky kaple,“ přiblížil Bohumír Střelec, jednatel Technických služeb města Přerova.

Oprava přišla na 60 tisíc korun, ale tato částka ještě není konečná. Příští rok se řemeslníci ke kapličce vrátí, aby vyměnili skla oken.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto Zdroj: kr-olomoucky.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.