úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

V přerovské galerii vystaví snímky Jana Čepa. Zachycují události ve městě i přerovské osobnosti

Přerovská městská galerie vystaví příští týden téměř 200 snímků místního fotografa Jana Čepa. Zachycují události města, ale i přerovské osobnosti, sportovní klání nebo jazzový koncert. Na fotografiích si budou moci lidé připomenout i události listopadu 1989.

Výběr z nejlepších záběrů zahrnuje autorovu reportážní tvorbu za posledních 40 let, sdělila dnes ČTK vedoucí galerie Lada Galová. Výstava bude otevřena příští čtvrtek, potrvá do 30. prosince. Koná se při příležitosti autorových 75. narozenin.

Kromě velkoplošných fotografií budou na výstavě představeny desítky Čepových pohlednic. Návštěvníkům připomenou zapomenuté i současné pohledy například na hrad Helfštýn, Rajnochovice, Rusavu, Tesák či Lázně Teplice nad Bečvou. "Z objektivu Jana Čepa vzešly ale například také fotopodklady pro originální vstupenky na Helfštýn, které se na hradě používaly spoustu let, podílel se na obrazové části desítek místopisných publikací či kalendářů. To vše bude vedle fotografií na výstavě připomenuto," uvedla vedoucí galerie.

Vystaveny budou také černobílé a barevné fotografie dobového Přerova, reálie města a místní přírody. K vidění budou snímky ze sportovních klání, včetně fotbalových zápasů, Čep začal dokumentovat místní fotbal po smrti nestora přerovské fotografie Františka Totha. "Nakoupil jsem objektivů a hned první snímek z prvního zápasu skončil na titulní straně deníku Sport. To mě neuvěřitelně nakoplo," uvedl Jan Čep, který se stal dlouholetým externím fotografem především Nového Přerovska a Přerovských listů, ale přispíval svými snímky i do mnoha dalších moravských periodik.

Výstavu velkoplošných fotografií s názvem Fotograf Jan Čep doplní kované objekty z umělecké dílny Jiřího Jurdy mladšího, který bude prezentovat umělecké kovářství na desítce exponátů. Jiří Jurda mladší jde ve šlépějích svého otce kováře Jiřího, který rodinnou kovářskou firmu založil v roce 1971 a byl spoluzakladatelem mezinárodního kovářského sympozia Hefaiston na hradě Helfštýně. Jejich díla zdobí také řadu veřejných prostor.

Čtěte více:

Foto prerov.eu | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.