čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Otužilci z celé Moravy se v kostýmech na Silvestra opět sejdou v Přerově

Do Přerova se na Silvestra chystají desítky otužilců z celé Moravy. V recesistických kostýmech a s parukami na hlavách se při plavbě v řece Bečvě rozloučí s letošním rokem. Jejich show si každoročně nenechá ujít několik tisíc Přerovanů. Letošní sedmačtyřicátý ročník bude ve znamení výročí, které se pojí ke zdejšímu přemožiteli kanálu La Manche Františku Venclovskému. Právě na jeho počest se akce koná.

"Letošní silvestrovská plavecká show bude letos jubilejně zaměřena na Františka Venclovského. Letos totiž uplynulo 45 let, co přeplaval kanál La Manche a také 13. prosince uplynulo 20 let, kdy nás opustil. Byli bychom rádi, kdyby do Přerova opět přijelo 35 až 40 otužilců z celé Moravy," řekl dnes ČTK pořadatel akce Bohuslav Přidal.

Recesistická show má obrovskou návštěvnost, míří na ni tisíce lidí z celého okolí, kteří se scházejí na nábřeží u přerovské sokolovny. Do Přerova přijíždějí pravidelně otužilci z Ostravska, Frýdku-Místku i Brna. Otužilci pojímají akci především jako pobavení pro diváky. Loni se do Bečvy vrhli například v kostýmech uklízečky, odkvetlé pampelišky, mořské panny či Poseidona. Masky vymýšlejí několik týdnů dopředu.

Podmínky jsou každý rok jiné. Před rokem borce čekala zamrzlá Bečva, prostor k jejich plavbě a tanečkům jim zajistili potápěči a hasiči. Pokud řeka není zmrzlá, plavou před očima diváků zhruba na půlkilometrovém úseku. Před vstupem do vody si otužilci tradičně připijí šampaňským a následně pošlou po vodě věneček jako vzpomínku na Venclovského.

František Venclovský se do dějin československého sportu i do kroniky Přerova zapsal mnoha výkony. Kanál La Manche překonal jako první Čechoslovák 30. července 1971. Často trénoval v Bečvě nebo na přerovském přírodním koupališti laguna. V roce 1981 přeplaval ve třístupňové vodě Dunaj, což bylo hodnoceno jako evropský plavecký výkon. O osm let později společně s Janem Novákem překonali sedmistupňovou sibiřskou řeku Angaru, a zajistili si tak světový rekord. O rok později se opět ve dvojici stali prvními lidmi na světě, kteří přeplavali jezero Bajkal.

Čtěte více:

Autoři | Foto www.pexels.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.