čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

V Přerově začne jezdit senior taxi. Taxikář placený městem bude vozit seniory k doktorovi či na nákup

Přerovská radnice zaměstná od dubna taxikáře. Bude vozit seniory, kteří budou chtít využít službu takzvaného senior taxi. Ta měla začít fungovat od začátku února, městu se však nepodařilo podepsat smlouvu.

Nového zaměstnance radnice vybere z řad nezaměstnaných, auto mu pro tyto služby vyčlení ze svého vozového parku. Seniory bude speciální taxi za symbolický poplatek vozit k lékaři či na úřady, řekla dnes mluvčí radnice Lenka Chalupová.

"Taxi pro seniory mělo původně fungovat už od února, kvůli potížím s výběrovým řízením jsme museli termín posunout. Jediná změna oproti původnímu plánu je v osobě řidiče, který nebude zvolen z řad profesionálních taxikářů, jak jsme původně předpokládali, ale vybereme si uchazeče z pracovního úřadu, který složí zkoušky pro taxikáře a stane se zaměstnancem magistrátu," uvedl náměstek primátora Tomáš Navrátil.

Na letošní rok vyčlenila radnice na tuto službu zhruba 300.000 korun. Za dotované peníze budou moci jezdit po Přerově lidé nad 65 let, kteří mají trvalé bydliště ve městě nebo v jeho místní části. Za jednu jízdu, kterou si budou muset předem naplánovat a zamluvit, zaplatí 20 korun. Senior taxi bude fungovat od pondělí do pátku od 07:00 do 15:00. "Zatím vše nasvědčuje tomu, že o službu bude mezi seniory zájem, volají nám a zajímají se. Každopádně po roce projekt vyhodnotíme, abychom si ujasnili, jak směřovat dál," uvedla vedoucí odboru sociálních věcí a školství magistrátu Romana Pospíšilová.

Podobných dotovaných jízd využívají důchodci například v Prostějově, kde dvě vozidla senior taxi měsíčně svezou stovky lidí. Projekt tam zkušebně fungoval od závěru předloňského roku, vzhledem k zájmu se rozhodla radnice v něm pokračovat. Loni prostějovský magistrát za provoz taxislužby pro seniory zaplatil zhruba půl milionu korun. Od letošního února tyto služby využívají i senioři nad 75 let v Jeseníku. Po několika neúspěšných kolech výběrového řízení zde službu nakonec provozují technické služby, které kvůli tomu koupily jeden vůz, jenž může převážet i invalidní vozík.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.