pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Hudebníci se u hradeb pokusí o kytarový rekord, sejdou se jich stovky

Přerovští hudebníci se 1. května v Přerově pokusí o kytarový rekord. Pořadatelé letošních netradičních oslav 1. Máje vyzývají při této příležitosti všechny kytaristy ve městě, aby se tento den shromáždili v prostorách mezi hradbami a řekou Bečvou. Zahrají společně na jednom místě tři písničky.

Organizátoři se inspirovali podobnou akcí v Polsku, kde se místním kytaristům podařilo přizvat ke společnému hraní stovky milovníků strun. První květnový den bude u hradeb odhalena také nová socha určená milencům, informovali pořadatelé akce.

„Vyzýváme tímto všechny hudebníky a milovníky akordů, aby sundali své kytary z hřebíků a přišli si za námi hromadně zahrát. Čím víc nás bude, tím lépe," uvedl předseda Nadačního fondu Blues nad Bečvou Pavel Ondrůj. Hrát se podle něj budou tři skladby od Jimiho Hendrixe, Boba Dylana a The Animals. „Neočekáváme samozřejmě, že všichni budou hrát na nejlepší úrovni," dodal Ondrůj.

Zájemci, kteří se chtějí účastnit pokusu o rekord, se mohou přihlásit na adrese www.bluesnadbecvou.cz, kde najdou veškeré informace k akci i akordy ke třem písničkám, které na hradbách zazní. Pokus o rekord odstartuje ve 14:20. „Souběžně bude (pokus o) rekord probíhat i na polské straně a hudebníky v Přerově tak spojí telemost s městem Wroclaw (Vratislav). Hrát se na kytary bude až do 15:00," doplnil ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček.

Součástí oslav 1. Máje v Přerově bude i odhalení nového artefaktu z dílny uměleckého kováře Jiřího Jurdy, který pro Přerov vyrobil dvě velká propletená srdce. V nich bude prostor, kam si budou moci zamilovaní lidé věšet zámečky symbolizující jejich lásku. Dosud si tímto způsobem lidé vyznávali v Přerově lásku umísťováním zámků do zábradlí Tyršova mostu, zámky však trhají pletivo, a musí být proto odtud odstraňovány.

Součástí oslav bude i komentovaná prohlídka soch známého sochaře Ivana Theimera, které našly loni na podzim místo právě v prostoru pod hradbami. Prohlídka připomene nejen sochy, ale i jejich slavného autora a jeho cestu za úspěchem. Pro zájemce bude v ten den otevřena Galerie města Přerova, která nabídne poslední možnost vidět výstavu obrazů světového jazzmana se slovenskými kořeny Laca Decziho.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.