pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Kraj vyhlásil výběrové řízení na opravu paláce hradu Helfštýn, rozpočet je 55 milionů korun

Olomoucký kraj vyhlásil v těchto dnech výběrové řízení na dlouho očekávanou rekonstrukci renesančního paláce hradu Helfštýn na Přerovsku. Kraj získal na rozsáhlou opravu, která počítá i s jeho zastřešením, peníze z dotací. Předpokládané náklady činí 55 milionů korun bez DPH.

Práce by mohly začít již v druhé polovině letošního roku. Palác na čtvrtém nádvoří hradu patří k největším renesančním stavbám v Česku, už čtvrtým rokem je ale kvůli špatnému stavu zavřený.

„Zahájili jsme výběrové řízení na dodavatele stavebních prací. Lhůta pro podání nabídek je do 5. května. Předpokládaná hodnota stavebních prací je 55 milionů bez DPH. Dotaci na Helfštýn máme z Integrovaného regionálního operačního programu ve výši 56 milionů korun," uvedla mluvčí kraje Kamila Navrátilová.

Samotná rekonstrukce je rozvržena do dvou let. „Předpokládáme, pokud půjde vše dle harmonogramu, že by měla být smlouva s vítěznou firmou na stavební práce podepsána v červnu a od července by se mohlo začít pracovat," uvedla mluvčí.

Podle správy hradu by bylo zahájení záchrany hradního paláce obrovským úspěchem. „Po 20 letech od vypsání první novodobé studie, mnohých změnách koncepcí a náročném hledání kompromisu pro aktuální projekt, kdy velká skupina expertů odvedla velký kus práce, věříme, že se vše povede. Palác je bez střechy více než 200 let a záchranný zásah už je nevyhnutelný, pokud jej chceme alespoň zachovat," řekl kastelán Jan Lauro. Palác je největší budovou komplexu hradu a zároveň poslední, která dosud nebyla rekonstruována, doplnil Lauro.

Zakázka zahrnuje úpravy 11 torz místností. Některé z nich budou sloužit jako komunikace, další jako výstavní prostory. V úrovni druhého podlaží by měla vzniknout konstrukce pro novou prohlídkovou trasu, která bude ve výši původního stropu. Pro zastřešení je z funkčních i estetických důvodů zvoleno pískované sklo, stojí v popisu zakázky. Podle požadavku památkářů nezmění nová střecha siluetu hradu. Součástí rekonstrukce je také sanace zdiva. Projekt počítá i s odkrytím a zastřešením původní kaple gotického hradu ve východním křídle paláce.

Pokud budou práce zahájeny, omezí podle kastelána běžný návštěvní provoz. „Počítáme s uzavřením palácového nádvoří pro potřeby stavebních a restaurátorských firem a částečně s vytvořením jakéhosi překladiště v předhradí. S uzavřením palácového nádvoří bychom museli z nabídky vypustit tři stálé expozice, které bychom v částečné formě přemístili do tzv. H-studia na třetí nádvoří," dodal kastelán. Pro návštěvníky by bylo podle něj adekvátně sníženo vstupné.

Čtěte více:

Autoři | Foto Tedmek (wikipedia.cz)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.