čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Přerov chystá festival dračích lodí, přijede přes tisíc účastníků

Přerov čeká o víkendu jedna z největších akcí letošního roku, festival dračích lodí. Do speciálně upravených laminátových kanoí s dračími hlavami a ocasy usedne více než padesát posádek, což čítá přes tisícovku účastníků. Křižovat budou hladinu zdejší Laguny, čekají je sprinty i vytrvalostní závody. Atmosféru blížícího se festivalu mohou pocítit Přerované již nyní. Posádky v rytmu bubnování v těchto dnech pilně trénují na řece Bečvě. Festival si každoročně nenechá ujít tisíce diváků.

„Letos máme okolo 50 startujících posádek, které jsou rozděleny do čtyř základních kategorií jak v malých, tak velkých závodních lodích. Očekáváme účast zhruba tisícovky závodníků. Jsou nejen z regionu, ale i z celé Moravy. Máme tady posádku například z Frýdku- Místku, z Kroměříže, Vrahovic či z Hranic," řekl ředitel festivalu Jaromír Maňák.

Závody jsou určeny pro širokou veřejnost, do dračích lodí tak usednou například posádky složené ze spolupracovníků z firem, spolků přátel či škol. Účastníci budou bojovat například o firemní či školský pohár, o prvenství budou usilovat i čistě ženské posádky, takzvané dračice. Podle organizátorů zájem v této kategorii podstatně vzrostl, nahlášeno je letos sedm týmů, loni byly čtyři.

V sobotu vyrazí závodníci na sprint dlouhý 200 metrů, v neděli je čeká kilometrová trať. Do velkých lodí usedá 20 pádlujících, jeden bubeník a jeden kormidelník. „Je to jeden z mála sportů, kdy lidé musejí opravdu táhnout za jeden provaz. Musí jet stejným tempem, jinak loď nepojede, nepojede dostatečně rychle nebo se budou šermovat pádly. Účastníci se musí domluvit tak, aby to fungovalo a všichni jeli co nejvíce stejně. Nejde ani tak o to, jaké má kdo svaly, ale o to, jak se dokáže zkoordinovat a zabrat ve stejný moment. Dračích lodí se tak využívá i při teambuildingových akcí," doplnil Maňák.

Přípravy na klání mohou sledovat Přerované už několik týdnů. Za hlasitého bubnování účastníci pilují koordinaci svých pohybů na dračích lodích dlouhých 12,5 metru o váze zhruba 300 kilogramů na řece Bečvě. Využívají tak tréninkových hodin, které jim dali pořadatelé festivalu k dispozici. Kromě Bečvy podle ředitele soutěže využívají tréninků i v klubech v Hranicích či v Kojetíně.

Závody čínských dračích lodí mají mytický základ v období před dvěma tisíci lety. Legenda vypráví o básníku, válečníkovi a filozofovi, který spáchal kvůli zármutku nad tehdejší korupcí sebevraždu skokem do řeky Milo. Když se o tom doslechli jeho přátelé, vypluli na svých rybářských lodích po řece a hledali jeho tělo. Aby zaplašili dravé ryby, bubnovali ve svých lodích a bušili do hladiny řeky pádly. Od těch dob si Číňané každoročně připomínají smrt básníka slavností dračích lodí ve výročí jeho smrti, pátý den pátého čínského měsíce.

Čtěte více:

 

Autoři | Foto Jan Kvapil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.