čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Přerov uložil ostatky obětí poválečného masakru na společné místo

Po 72 letech leží všechny oběti poválečného masakru na návrší zvaném Švédské šance u Přerova na společném místě na přerovském hřbitově. K ostatkům mužů byly dnes uloženy ostatky téměř 200 žen a dětí, které byly až loni nalezeny na olomouckém hřbitově.

Do Přerova byly převezeny loni na podzim, dosud spočívaly v červené kapli. Jde o karpatské Němce, které popravili českoslovenští vojáci v červnu 1945. Historici řadí masakr mezi nejhorší případy msty na německy mluvícím obyvatelstvu v poválečném Československu. Širší veřejnost se o něm dozvěděla až po roce 1989.

Muži byli po exhumaci v roce 1947 pohřbeni v Přerově, ostatky žen i dětí byly převezeny do krematoria a jejich popel byl ve dvou bednách uložen na olomouckém hřbitově. Loni na podzim je objevil historik František Hýbl. "Byly vyzvednuty ze země, v pátek 14. října převezeny do Přerova a uloženy v červené kapli místního hřbitova. Letos jsme vedle hrobu mužů nechali udělat další hrob, kde jsme dnes ostatky důstojně uložili. Po dvaasedmdesáti letech tak jsou všechny oběti konečně vedle sebe," uvedl přerovský primátor Vladimír Puchalský.

Proč byli muži, ženy a děti rozděleni, se dodnes přesně neví. Podle historika Hýbla nechala ostatky žen a dětí v olomouckém krematoriu spálit Státní bezpečnost, aby se v případě vyšetřování této hromadné vraždy příliš nemluvilo o tom, že mezi oběťmi byly i ženy a děti.

Masakr se na návrší Švédské šance odehrál v noci z 18. na 19. června 1945. Českoslovenští vojáci zavraždili 120 žen, 72 mužů a 75 dětí včetně kojenců. Šlo o karpatské Němce ze Slovenska, slovenské Maďary a Slováky, kteří se vraceli z války domů. Vlaku, v němž cestovali, si všimli příslušníci 17. pěšího pluku z Petržalky. "Nemilosrdně je nechali vyvléct z vagonů, dovlekli je na kopec nad Přerovem a tam je popravili," uvedl historik Hýbl.

Akci zorganizoval důstojník Karol Pazúr, který nakonec skončil před soudem. Nejprve byl potrestán 7,5 lety vězení, Nejvyšší vojenský soud v Praze mu v roce 1949 zvýšil trest na 20 let. Ve vězení strávil zhruba rok, poté jej prezident Klement Gottwald amnestoval, v pozadí byly Pazúrovy vazby na komunistické představitele.

Přerov si tragickou událost stále připomíná. V posledních letech se pravidelně konají bohoslužby a vzpomínkové akce, na nichž je krutý poválečný akt připomínán. Letos je setkání naplánováno na neděli 18. června ve 13:00 na hřbitově. U hrobu obětí zazní společná modlitba. O hodinu později se uskuteční vzpomínková akce přímo na Švédských šancích.

Čtěte více:

Autoři | Foto pexels.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.