čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Uvízlého robota z Hranické propasti by mohl vytáhnout robot od policie

Robot se sondou v hodnotě tří miliónů korun, který loni v září měřil hloubku v Hranické propasti a zůstal zde uvězněný, se nejspíš dočká vytažení. Osvobodit by jej mohl robot od policie.

V rámci česko-polské expedice, která proběhla loni v září, byl využit robot, který měřil hloubku Hranické propasti. Výzkumníci jej spustily až do hloubky 404 metrů a zaznamenali tak světový rekord. Sonda ovšem zůstala uvězněná v útrobách propasti.

Nyní se potápěči domlouvají se Odborem speciálních potápěcích činností a výcviku o možnosti využít policejního robota pro jeho vysvobození. Policisté mají podvodního robota s rukou, která by mohla uvězněnou sondu uchytit a vynést. „Jejich robot má technickou hloubku 600 metrů, ale limitující je délka kabelu, který má 250 metrů. To by ale mělo stačit, protože náš robot je zachycený ve hloubce 200 metrů,“ uvedl Michal Guba, předseda České speleologické společnosti z Hranického krasu. Možná spolupráce je zatím na úrovni hledání řešení, speleologové ještě zcela neopustili myšlenku vlastního ponoru. Všechny dosud plánované pokusy však byly neúspěšné. O další postupu by se podle Guby mělo rozhodnout během následujících dvou týdnů.

Speciální robot za tři milióny korun, jehož tvůrcem je Polák Bartlomiej Grynda,  se zhruba před devíti měsíci uvízl v propasti v místě, kde jsou napadané klády. Zamotalo se mu zde komunikační lano. Speleologové doufají, že mu dlouhý pobyt v tamních vodách příliš neublížil. „Je tam tři čtvrtě roku.  Je vyroben z hliníkových komponentů, které se mohou rozkládat. Věřím však tomu, že bude i nadále fungovat," doplnil Guba. Tvůrce robota, který byl využit během projektu The National Geographic, už vyvíjí jeho následovníka. „Celý výzkum už je nyní jenom o technice, tyto hloubky pod 400 metrů a v jeskynním prostoru jsou pro člověka velice náročné, nastat mohou i krizové situace," dodal Guba.

Česko-polská expedice zapsala Hranickou propast na seznam jako nejhlubší zatopenou jeskyni na světě loni 27. září. Sonda s pomocí robota přitom nedosáhla dna, zastavil ji konec vodícího kabelu. Dosavadní rekord držela italská propast Pozzo del Merro s naměřenou hloubkou 392 metrů. V průzkumu propasti, kterou odborníci systematicky zkoumají od 60. let minulého století, hodlají hraničtí speleologové pokračovat.

Čtěte více:

 

Autoři | Foto wikipedia.org

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.