čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Kováři vykovají na Helfštýnu v hradní kovárně nového Strážce

Nový Strážce bude hlídat středověký hrad Helfštýn na Přerovsku. Vykován bude během Kovářského fóra, které bylo dnes na hradě slavnostně zahájeno. Fórum je letos v režii ukrajinského mistra Iliji Popjuka a jeho spolupracovníků. Výslednou podobu přes metr vysoké skulptury budou moci lidé obdivovat už příští víkend při mezinárodním setkání kovářů s názvem Hefaiston, kterému fórum předchází. Strážce poté natrvalo ozdobí exteriéry hradu, řekl kastelán Jan Lauro.

Popjuk v minulosti na Hefaistonu získal za svá díla řadu ocenění. Jeho práce propojuje podle kastelána vytříbený rukopis, rád se věnuje zkoumání pohybu a modelaci komorních figur. „Kovat bude plastiku, která se bude jmenovat Strážce. Velký výkres je k vidění přímo na kovárně, takže si může veřejnost udělat představu, co se zde právě ková," uvedl Lauro.

Mistry budou moci při práci sledovat lidé v hradní kovárně denně kromě pondělka, kdy je hrad uzavřen. Výsledná podoba bude představena při zahájení Hefaistonu, který o nadcházejícím víkendu na Kovářské fórum plynule naváže. "Hned po dokončení se přenese do blízkosti hlavního pódia, takže návštěvníci hned při vstupu zjistí, co se jim povedlo," doplnil Lauro.

Kovářské fórum má na hradě dlouhodobou tradici, mistři černého řemesla se sem sjeli už podevětadvacáté. V minulých ročnících zde své umění předvedli umělečtí kováři z USA, Izraele, Belgie či Slovenska. Naposledy je u výhní vystřídali Češi. Díla účastníků zůstala poté natrvalo na hradě, který se tak s postupem let proměnil v galerii pod širým nebem. „Při některých ročnících vznikly i dvě věci, takže máme již přes 30 exponátů. Za všechny bych vyzdvihl velkou sochu Dech větru od italského sochaře Claudia Bottera, který zde letos celosezonně vystavuje své výkresy. V těsné blízkosti leží socha draka s názvem Zrodil se a zemřel na kovadlině," dodal Lauro. Drak vznikl před třemi lety pod rukama mistrů z Milostovic u Opavy a z Belgie.

Letošní Hefaiston, který naváže příští víkend na Kovářské fórum, přivítá na 500 účastníků z celého světa. Umělečtí kováři si s sebou dovezou největší skvosty ze svých dílen, které budou vystaveny v prostorách hradu. Loni bylo vystaveno 282 exponátů, dalších 33 prací vzniklo během víkendu u deseti kovářských výhní. Na akci dorazilo přes 10.000 lidí.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.