čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Helfštýn obsadili stavebníci, budou rekonstruovat tamní palác

Zchátralý renesanční palác středověkého hradu Helfštýn na Přerovsku převzali stavebníci, kteří začnou pracovat na jeho rekonstrukci za téměř 72 milionů korun. Návštěvníci se tak nedostanou na čtvrté nádvoří a běžný provoz hradu bude dva roky omezen, řekl dnes ČTK kastelán Jan Lauro. Kvůli pracím bude podle něj omezen i kulturní program.

"Sdružení firem minulé pondělí převzalo staveniště. V letošním roce se do samotného paláce s největší pravděpodobností ještě nepustí, věnovat se budou statickému zajištění hradeb kolem stavby. Návštěvníci se dostanou nejdál na třetí nádvoří, kde je před posledním mostem zastaví oplocení," uvedl Lauro.

Letošního programu se podle kastelána práce nedotknou, příští rok se ale podle něj budou redukovat největší akce jako mezinárodní setkání kovářů Hefaiston, festival vojenské historie či Author Šela Marathon. "Většinu komornějších akcí se pokusíme realizovat v obvyklém rozsahu, k nutným změnám dojde ve dnech konání akcí. Místo celovíkendových či sobotních programů jsme kvůli šestidennímu režimu stavebních prací nuceni pořádat doprovodné aktivity v neděli," doplnil kastelán.

V prostoru palácového nádvoří, které stavebníci obsadili, jsou všechny tři stálé expozice hradu - Umělecké kovářství, Historická mincovna a Expozice archeologie. Vybrané exponáty správa přesune do H-studia na třetím nádvoří a do sálu hradní galerie na druhém nádvoří, doplnil Lauro. Upozornil také, že omezení se dotkne také louky, která je před hradem a bude sloužit jako překladiště materiálu a zázemí stavby. Materiál pak budou stavebníci dopravovat do nejzazšího kouta hradu přes ostatní nádvoří.

Rekonstrukce paláce, která počítá i s jeho zastřešením, se plánuje řadu let. Budova je kvůli svému stavu několik let veřejnosti uzavřena. Kraj získal na rozsáhlou opravu 56 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu. Výběrové řízení na práce vyhrálo Sdružení pro zpřístupnění paláce na hradě Helfštýn Hochtief CZ - Archatt Památky.

Autoři | Foto By Bjalek Michal (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.