čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Přerov vyčlení ulice, jejichž obyvatelé nebudou dostávat příspěvky na bydlení

Přerovská radnice chce vyčlenit na území města šest problémových ulic, ve kterých by noví obyvatelé nedostali od úřadu práce doplatky na bydlení. Tyto ulice by se měly ocitnout na seznamu takzvané oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů, což umožňuje novela zákona o pomoci v hmotné nouzi. V ulicích je několik ubytoven. Město se tímto krokem snaží docílit toho, aby se tamní sociální situace nezhoršovala. Návrh radnice musí ještě posoudit další instituce, jako je orgán sociálně právní ochrany dětí a policie, uvedla mluvčí města Lenka Chalupová.

Na seznam oficiálně vyhlášené oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů by se v Přerově mohly dostat ulice Dluhonská, Husova, Kojetínská, Škodova, Tovačovská a Tovární. „V Přerově je dohromady 18 ubytoven, ve kterých bydlí zhruba 600 obyvatel. Z toho v těchto ulicích funguje 11 provozovatelů ubytovacích zařízení. Jsou to nejproblémovější ulice města," uvedla mluvčí radnice.

Pokud bude krok města schválen, což má být jasné asi do dvou měsíců, lidem závislým na dávkách, kteří se přistěhují do těchto ulic, nebude vyplácen doplatek na bydlení. „Umožňuje nám to letos přijatá novela zákona o hmotné nouzi. Chceme tímto snížit nežádoucí jevy, které se vykytují hlavně v těchto oblastech," uvedl náměstek Tomáš Navrátil. Podle něj jsou všechny tyto čtvrti problematické právě kvůli sociálně nepřizpůsobivým, kteří tam žijí. Těch by se sice už opatření nedotklo, ale nově příchozích ano. Nastěhovat by se tam sice mohli - ale bez nároku na dávku, která jim pomáhá hradit bydlení.

Přerovská městská policie, která v oblasti často zasahuje, krok města vítají. „Cokoliv, co sníží počet a kumulaci nepřizpůsobivých osob, by pomohlo, a my to jen vítáme," řekl zástupce ředitele Miroslav Komínek. „Obchod s lidskou chudobou" sem podle něj láká lidi z cizích měst. „Tím, že z těchto lidí nebudou někteří profitovat, je velká šance, že budou rušit ubytovny, které tak nebudou zdrojem problémů," dodal Komínek.

Novinky v legislativě se v Olomouckém kraji rozhodla využít podle Mladé fronty Dnes také obec Stražisko na Prostějovsku. Důvodem jsou problémoví obyvatelé místní ubytovny. Využívat ji začínají i jiná města v republice. Stejný postup zvolil například v Ústeckém kraji Děčín, Jirkov a Most. Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi je platná od června letošního roku.

Autoři | Foto Google Maps

Štítky Přerov, společnost, příspěvky na bydlení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.