pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Policie odložila případ požáru na plumlovském zámku, konkrétní viník se nenašel

Prostějovští policisté odložili případ říjnového požáru střechy jedné z budov zámku v Plumlově na Prostějovsku. Konkrétní viník, který mohl požár způsobit, se podle jejich mluvčího Františka Kořínka nenašel. Hasiči vyšetřování uzavřeli s tím, že šlo o úmysl či nedbalost.

Škoda byla vyčíslena na 3,5 milionu korun. Pokud se však zjistí nové informace, případ policie znovu otevře, řekl dnes ČTK Kořínek. Požár památky patřil loni mezi osm požárů s největší škodou v Olomouckém kraji.

"V současné době je vyšetřování ukončeno. Policie případ odložila s tím, že nebyl zjištěn konkrétní pachatel, proti kterému by bylo možné zahájit úkony trestního řízení. Neznamená to však, že by se tím policisté přestali zabývat. Pokud budou zjištěny nové informace, bude vyšetřování obnoveno," uvedl policejní mluvčí.

Okolnostmi vzniku požáru se řadu týdnů zabývali také vyšetřovatelé hasičů, kteří spis poté předali policii. "Příčina vzniku požáru zámku na Plumlově nebyla jednoznačně stanovena a ze strany hasičů byl požár uzavřen se dvěma možnými verzemi vzniku, a to úmysl a nedbalost," řekla dnes ČTK mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Jedna z budov zámeckého areálu začala hořet v noci v polovině října. Dýmu a pak i ohně si všimli lidé žijící pod zámkem, kteří vzápětí přivolali hasiče. Podle kastelána Pavla Zástěry tak zabránili podstatně větším škodám. Požár zachvátil střechu v délce až 30 metrů. Zničil střechu a střešní konstrukci levého křídla nízkého zámku. Ohnisko bylo podle hasičů ve skladu s dřevem, což potvrdil již při požáru ČTK také kastelán Zástěra.

Původní odhady škody mluvily o osmi až 12 milionech korun, po zmapování následků škod však byly podstatně sníženy. Nakonec byla škoda vyčíslena na 3,5 milionu korun, uvedla dnes mluvčí hasičů.

Čtěte více:

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.