čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Sporu o prostějovský židovský hřbitov si všimla už i americká diplomacie

Vleklý spor židovských organizací a radnice ohledně pietní úpravy místa bývalého židovského hřbitova v Prostějově se dostal do pravidelné zprávy amerického ministerstva zahraničí, která je zaměřena na ochranu lidských práv ve světě.

Bývalý židovský hřbitov byl zničen za německé okupace a na jeho místě, kde stále leží ostatky bezmála 2000 židovských obyvatel Prostějova, je nyní park a škola.

Americké ministerstvo zahraničí v části zprávy zaměřené na lidská práva a projevy antisemitismu v ČR krátce připomnělo pohnutou historii bývalého židovského hřbitova v Prostějově i jeho loňské zařazení na seznam kulturních památek. Zároveň stručně zmínilo aktuální stav, kdy se radnice s židovskou obcí a americkou dobročinnou nadací Kolel Damesek Eliezer nemůže dohodnout na tom, jakým způsobem bude prostor někdejšího hřbitova rehabilitován. Ve zprávě je uvedeno, že vedení radnice chce zachovat přístup ke škole i přilehlé parkoviště.

Nadace Kolel Damesek Eliezer o rehabilitaci hřbitova usiluje už delší dobu. Někdejší židovský hřbitov ministerstvo kultury zařadilo loni na seznam kulturních památek i přes nesouhlas radnice, která se obávala komplikací například při opravě inženýrských sítí. Letos pak prohlásilo za kulturní památku i 12 historických náhrobků. Náhrobní kameny s židovskými nápisy si za německé okupace rozebrali lidé z okolních vesnic. Použili je například při dláždění dvorků. Některé se podařilo najít.

Židovský hřbitov, místo něhož je nyní park a škola, připomíná pouze pomník. Dpor se obě strany pokusí vyřešit s pomocí expremiéra Vladimíra Špidly (ČSSD), který se má ujmout role mediátora. Židovský hřbitov v Prostějově byl založen v roce 1801 a v roce 1943 na popud německého starosty zrušen. V Prostějově žila do 19. století významná židovská komunita. Jsou tam pochováni například předkové filozofa Edmunda Husserla či spisovatele Stefana Zweiga.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.