pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Na Plumlově si klidně dejte koupačku, voda je tam podle hygieniků stále čistá

Vodní plochy v Olomouckém kraji, jejichž kvalitu kontrolují hygienici, nabízejí i v polovině prázdnin stále čistou vodu. Lidé se tak mohou bez obav vykoupat na Plumlovské přehradě u Prostějova i ve štěrkopískových jezerech Poděbrady. Voda podle posledních odběrů vzorků z tohoto týdne je zde stále čistá a vhodná ke koupání. K situaci se ředitelka odboru obecné a komunální hygieny olomoucké krajské hygienické stanice Eva Čehovská.

„Podle odběrů ze dne 24. července je voda ve vodní nádrži Plumlov i v koupací oblasti Poděbrady ve vynikající kvalitě. Voda je zdravotně nezávadná, smyslově postižitelné vlastnosti jsou na dobré úrovni," uvedla hygienička.

V poděbradských jezerech, kde hygienici odebírají vzorky jednou za měsíc, není s kvalitou vody dlouhodobě žádný problém. Až na drobné výkyvy se čistá voda udržela v Plumlovské nádrži po celé loňské prázdniny. Ani o letošních prázdninách se žádné problémy na obou místech zatím nevyskytly. „Osobně se domnívám, že roli zde hraje počasí i to, že zde nejsou podmínky, které by kvalitu vody zhoršovaly. Na Poděbradech není vliv lidské činnosti, na Plumlově funguje revitalizace, která zde proběhla," doplnila Eva Čehovská.

Nádrž na Plumlovské přehradě byla před čtyřmi lety zrekonstruována, předloni se však ještě ve vodě vyskytovaly sinice, kvůli kterým Povodí Moravy její dno nákladně vyčistilo. Do čištění dna a opravy hráze investovalo 270 milionů korun.

Autoři | Foto mapio.net

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.