úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Koupačka na Plumlově už je kvůli sinicím nebezpečná

Na Plumlovské přehradě u Prostějova zakázali hygienici koupání. Voda se tam podle posledních odběrů tento týden zkazila natolik, že lidem hrozí akutní zdravotní potíže. Ještě před dvěma týdny byla voda čistá. Kvalitu si naopak udržují štěrkopísková jezera Poděbrady u Olomouce. Lidé se tam mohou stále koupat bez obav. Informovala o tom ředitelka odboru obecné a komunální hygieny olomoucké krajské hygienické stanice Eva Čehovská.

„Podle odběrů z pondělí 7. srpna je voda ve vodní nádrži Plumlov nebezpečná ke koupání. Hrozí akutní poškození zdraví koupajících se osob při vodní rekreaci. Proto byl tuto středu krajskou hygienickou stanicí vydán dočasný zákaz koupání. Nové vzorky budou odebrány 14. srpna," uvedla hygienička.

Voda v Plumlovské přehradě byla ještě před 14 dny podle posledních odběrů ve vynikající kvalitě. Na výrazné změně se mohlo podle hygieniků podepsat počasí. „Těžko říci, co se stalo. Velký vliv podle mě měly výrazné změny počasí, teplo, chlad a změny tlaku. Je to spíše otázka na odborného hydrobiologa," doplnila Čehovská.

Nádrž na Plumlovské přehradě byla před čtyřmi lety zrekonstruována, předloni se však ještě ve vodě vyskytovaly sinice, kvůli kterým Povodí Moravy její dno nákladně vyčistilo. Naopak loni se, až na drobné výkyvy, čistá voda udržela v nádrži po celé prázdniny. Ani o letošních prázdninách se žádné problémy na tomto místě dosud nevyskytly. Do čištění dna a opravy hráze investovalo povodí 270 milionů korun.

Štěrkopísková jezera Poděbrady u Olomouce nabízejí rekreantům i nadále čistou vodu. Podle posledních odběrů je zde voda vhodná ke koupání. Je zdravotně nezávadná, uvedla Čehovská.

Autoři | Foto mapio.net

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.