čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Muzeum Zdeňka a Jana Svěrákových v Čechách pod Kosířem se rozšiřuje o film Po strništi bos

Nejnovější film otce a syna Svěrákových s názvem Po strništi bos, lyrický snímek o dětství a hrdinství v každém z nás, vstoupil do českých kin ve čtvrtek 17. srpna. Téměř současně s premiérou se Vlastivědnému muzeu v Olomouci podařilo rozšířit unikátní Muzeum filmů Zdeňka a Jana Svěrákových na zámku v Čechách pod Kosířem, jehož je muzeum správcem, právě o tento snímek.

Kromě fotografií z natáčení a drobných rekvizit návštěvníky expozice bezpochyby zaujme pletený kříž do vlasů, který nosil hlavní hrdina filmu, malý Eda Souček (ztvárněný Aloisem Grecem), a který sloužil k tomu, aby vlasy držely stále pěkně učesané a patka nepadala do čela (nosil ho v dětství i Zdeněk Svěrák), či vystavené šaty a plavky Edovy maminky (hraje ji Tereza Voříšková).

Nejrozměrnějším přírůstkem do expozice je ovšem přídavná nádrž letounu Lockheed P-38 Lightning.

„Ta umožňovala dvoumotorové stíhačce výrazně zvýšit dolet potřebný pro doprovázení bombardérů. Originální nádrž byla pro natáčení pečlivě zrestaurována do původní podoby a dnes je natrvalo zapůjčena Vlastivědnému muzeu v Olomouci,“ řekl ředitel muzea Břetislav Holásek.

„Jako velký fanoušek Svěrákových filmů jsem hrdý na to, že právě v Olomouckém kraji máme tuto unikátní expozici. Těším se, až si prohlédnu rekvizity a předměty z nového filmu Po strništi bos, určitě se půjdu podívat i s manželkou a dětmi," uvedl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Nové exponáty si mohli návštěvníci poprvé prohlédnout v pátek 8. září 2017, kdy se otevření rozšířené expozice osobně zúčastnil oskarový režisér Jan Svěrák. Při této slavnostní příležitosti byl přítomen i František Jura, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro kulturu, sport a volný čas, a další hosté.

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.