čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Rozhledna na Velkém Kosíři je kvůli závadám stále zavřená. Obce už podaly žalobu

Žalobou na stavební firmu skončil vleklý spor o reklamaci závad v konstrukci nové rozhledny na vrchu Velký Kosíř u Slatinek na Prostějovsku, která byla otevřena v létě 2013 a letos v únoru musela být z bezpečnostních důvodů uzavřena. Žalobu podaly okolní obce, které rozhlednu provozují. Stavba rozhledny stála 6,5 milionu korun, třemi miliony na projekt přispěl Olomoucký kraj.

„V současné době je podána na realizační firmu žaloba. Bylo také jednání ohledně dopracování projektové dokumentace na odstranění zjištěných závad," uvedl Elfmark, podle kterého se obcím v předchozích měsících nepodařilo se stavební firmou dohodnout. „Práce byly provedeny nekvalitně," podotkl místopředseda mikroregionu Kosířsko Milan Elfmark.

Zástupci mikroregionu Kosířsko objevili první nedostatky, které se týkaly sklonu teras, už krátce po slavnostním otevření rozhledny. Posléze byly zjištěny také závady v konstrukci schodiště, které se nepodařilo reklamovat. Rozhodnutí o uzavření rozhledny na kopci Velký Kosíř padlo poté, co byl zpracován znalecký posudek na stav rozhledny. Autoři posudku doporučili uzavření rozhledny, aby se závady nezhoršovaly.

Podle Elfmarka zatím nelze odhadnout, kdy bude rozhledna na Velkém Kosíři znovu otevřena. „Děláme vše pro to, aby to bylo co nejdříve," řekl. Rozhledna, ze které je výhled na rovinatou Hanou, Drahanskou vrchovinu, Bouzovské vrchy i siluetu Nízkého Jeseníku, má kamenný podstavec se zázemím a její tubus je dřevěný s ocelovými prvky. Horní plošina je ve výšce 25 metrů. Na Velkém Kosíři se rozhledna nacházela už v letech 1927 až 1939, pak musela být kvůli špatnému technickému stavu odstraněna.

Velký Kosíř (441 m n.m.) je dominantou hanácké roviny, nachází se mezi městečky Kostelec na Hané, Čechy pod Kosířem a Slatinice. Je opředen mnoha mýty. V roce 1990 vznikl přírodní park Velký Kosíř.

Autoři | Foto www.rozhledna-kosir.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.