čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zdravotnické zařízení ADP–SANCO pacientům zlepšuje náladu díky obrazům a sochám

PR článek

Ve Vrahovicích se již od roku 2008 nachází nestátní zdravotnické zařízení ADP–SANCO – dům domácí péče. O své pacienty zde pečují jak fyzicky, tak i psychicky. Důkazem jsou nedávno nainstalované obrazy, které mají hospitalizované naladit na pozitivní vlnu. Kromě obrazů jsou zde k vidění i sochy.

Co vlastně domácí péče znamená? Zdravotní domácí péče je zde již od roku 1993. Je poskytována v prostředí, které nestresuje a napomáhá léčit, to je doma. Tuto odbornou ošetřovatelskou péči poskytuje tým zdravotníků všem věkovým skupinám na indikaci praktického lékaře ve spolupráci s rodinou. Ten určí, zda pacient zdravotní péči potřebuje, či nikoli. Dále je možné čerpat domácí zdravotní péči jako následnou péči po hospitalizaci po dobu 14 dnů, kterou vám indikuje váš ošetřující lékař v nemocnici. Ročně takto ADP–Sanco vstupuje do mnoha domácností za účelem poskytnout pacientovi zdravotní péči, kterou potřebuje. Ne vždy má pacient rodinné zázemí takové, aby mohl zůstat doma ve svém prostředí.

Ze zkušeností, které zařízení ADP–Sanco získalo v terénu, a potřeb pacientů, otevřelo v roce 2008 dlouhodobou lůžkovou ošetřovatelskou péči. Znamená to, že pacienti s chronickým onemocněním a zdravotním důvodem, kteří  jsou závislí na ošetřovatelské péči 24 hodin denně, jsou zde hospitalizováni.

Ano, takto by se domácí péče a dlouhodobá ošetřovatelská péče dala pochopit. ADP-SANCO toho klientům (a nejen jim) dává ale daleko víc. Mimo neustálé péče ošetřovatelek a pečovatelek jsou k dispozici zdravotní sestry, fyzioterapeuti a osobní asistenti. Se zařízením spolupracují praktičtí i odborní lékaři, psychologové, sociální pracovníci, ale také ekonomové, právníci, státní správa a samospráva. Možná se ptáte, co je tedy cílem tohoto zařízení. Pravda, v domě pracuje nebo s ním spolupracují desítky lidí s různorodými povoláními, avšak všechny pojí jedna věc - poslání pomáhat lidem – což je také nejvyšší cíl ADP-SANCO, tedy poskytnout lidem zdravotní  služby, pomáhat s léčbou chronických nemocí, pomáhat nejen seniorům, ale také lidem handicapovaným, lidem se sníženou soběstačností, ale i lidem ve složité a nepříznivé  situaci.

Když se řekne pomáhat, nemyslí se v tomto případě jen po stránce zdravotní, i když ta sama je nesmírně důležitá a náročná. Ne, dům domácí péče ve Vrahovicích toho klientům poskytuje daleko víc. Píši poskytuje, ale lepší by bylo dává. Píši klientům, ale lepší by bylo lidem – všem. V prostorách domu totiž Miloš Karásek realizoval projekt Pozdní Světlo, na kterém neustále pracuje. Projekt Pozdní Světlo se tváří na první pohled mile a jednoduše – umělec nainstaloval své obrazy s pozitivním obsahem i záměrem do nestátního zdravotnického zařízení proto, aby lidem udělal radost, aby jim zpříjemnil život, aby jim předal nutnou energii k životu. Avšak po hlubším ponoření do projektu se člověk setkává s dalšími rovinami, objevují se nové otázky a především, otevírají se lidská srdce a s nimi příběhy. Pozdní Světlo reflektuje celostní přístup ADP-SANCO k člověku, k jeho stránce fyzické, psychické i duševní a tím nám všem ukazuje jak naslouchat, jak vidět, jak být lidmi a s lidmi.

Tisková zpráva | Foto Jan Kvapil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.