čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

FOTO: Vyšetřovatelé hasičů a policistů jsou pořád na místě vybuchlého domu v Mostkovicích

Vyšetřovatelé hasičů spolu s policisty nadále zjišťují příčinu sobotního výbuchu rodinného domu v Mostkovicích na Prostějovsku. Pokračuje odklízení sutin a odborníci také rozhodnou, zda bude nutné dům strhnout. Při tragédii, kterou s největší pravděpodobností způsobil výbuch plynu, zemřel jeden člověk a dva lidé skončili se zraněními v nemocnici.

Exploze poničila i několik domů v okolí. Mají například rozbitá okna a poškozenou střešní krytinu. Hasiči u vybraných domů dokončili provizorní zakrytí střech plachtami. Kromě vybuchlého domu jsou ještě další tři neobyvatelné, rozhodl statik. „Lidé si museli najít náhradní ubytování. Někteří z nich využili nabídku města Prostějova, které jim poskytlo byt," uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Ulice Na Valše, kde se exploze stala, zůstává nadále uzavřena.

Už od rána jsou na místě kriminalisté a pokračují v ohledávání, řekla dnes krajská policejní mluvčí Marie Šafářová. „Škoda, kterou výbuch způsobil, ještě nebyla vyčíslena," uvedla. Dá se však podle ní očekávat, že bškoda ude vysoká.

Do Mostkovic vyjížděly v sobotu po poledni všechny složky integrovaného záchranného systému. Uvnitř sutin domu, který se po výbuchu částečně zřítil, byl nalezen mrtvý člověk. Místo následně prohledávali kynologové se psy. Pod sutinami nikoho dalšího nenašli. Z důvodu bezpečnosti byli dočasně evakuováni obyvatelé čtyř ulic, jednalo se o zhruba dvacítku domů. Poté, co objekty prohlédl statik, se většina evakuovaných mohla vrátit domů.

K odklízení sutin byli v sobotu přivoláni hasiči z Moravskoslezského kraje se speciální technikou. V práci budou pokračovat také dnes.

Autoři | Foto HZSOL

Štítky Mostkovice, výbuch, zranění, smrt, vyšetřování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.