pátek 29. března 2024 Taťána

Zábřeh omezil rychlost jízdy v centru města na 30 kilometrů v hodině

Radnice v Zábřehu na Šumpersku se rozhodla zklidnit dopravu v historickém centru města. Řidiči budou moci v této zóně jet maximálně třicetikilometrovou rychlostí.

Radnice se rozhodla zavést tato opatření po nedávných rekonstrukcích komunikací v centru města. "Výrazně to zklidní dopravu, zmenší to hlučnost a samozřejmě to bude znamenat i to, že tento veřejný prostor dostane větší význam pro chodce," uvedl starosta města František John pro ČTK. Od omezení rychlosti projíždějících aut si radnice slibuje i zdůraznění významu historického jádra města.

"Z odborných měření vyplývá, že při rychlosti 30 kilometrů v hodině řidič v případě nenadálé události vozidlo zastaví tam, kde při padesátikilometrové rychlosti ani nestihne brzdit," uvedl John. Zdržení řidičů přitom podle něj nebude ve srovnání s původním režimem velké, průjezd historickým centrem bude trvat o 20 sekund déle. Město tato opatření zavedlo po dokončení oprav Žižkovy ulice v centru města, která navázala na opravu Komenského ulice před třemi lety. Komunikace je po opravě výrazně zúžena, což rovněž pomohlo dopravu zpomalit.

"Radnici se tím navíc podařilo získat v centru města další parkovací místa," dodal starosta. Město hodlá dodržování rychlosti ve vytyčených zónách kontrolovat měřením rychlosti. Zóny, kde je omezena rychlost, využívají i další města v Olomouckém kraji. Například v Přerově podle mluvčí radnice Lenky Chalupové platí nejvyšší povolená třicetikilometrová rychlost v celém centru města, tedy v ulicích v okolí náměstí, podobné omezení je také v centru Olomouce.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Dalibor Skřivánek

Zhodnotil rozhodnutí snížit rychlost na 30 km/hod nějaký odborník a nebo to zase rozhodl nějaký glotový rukáv.Ve třicítce budou řidiči "čučet" co kde letí a obávám se,že bezpečnost chodců se nezvýší.

pátek, 25. listopadu 2016, 21:46

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.