pátek 29. března 2024 Taťána

Nemocnice nechá zbourat bývalé sanatorium, na místě vyroste nové sportoviště

Majitel šumperské nemocnice nechá zbourat budovu bývalé plicní léčebny, která více než dvě desítky let bez užitku chátrá a má špatnou statiku. Na místě sanatoria bude postaven nový sportovní areál pro veřejnost s penzionem a restaurací, řekla dnes ČTK mluvčí Nemocnice Šumperk Hana Szotkowská. Výši plánované investice nezveřejnila.

Bývalá léčebna má podle Szotkowské narušenou statiku, obrovské díry ve střeše a ze zdi odpadávají kusy omítky. "Podle odborných posudků je natolik v havarijním stavu, že ji nelze zrekonstruovat. Nezbývá nic jiného, než objekt bývalé plicní léčebny zbourat," uvedla Szotkowská.

Nemocnice Šumperk chce místo léčebny v následujících dvou letech postavit víceúčelové hřiště, tenisové kurty, sportovní halu, dětské hřiště, venkovní i vnitřní fitness, wellnes, penzion a restauraci. Projekt počítá i se zvelebením parku a přilehlého okolí.

"Když jsme se zamýšleli nad tím, jak s chátrajícím areálem naložit, snažili jsme se vycházet částečně také z jeho minulosti," podotkl vedoucí projektový manažer nemocnice Pavel Hanke, podle kterého původně místo sloužilo jako vodoléčebný ústav, kam jezdili lidé relaxovat. "Kromě velké jídelny s prosklenou verandou nechyběly ani různé salónky, lehátkový prostor, sluneční lázně, sál pro gymnastiku nebo kuželna," dodal.

Bývalá léčebna byla v Šumperku postavena v roce 1899 podle návrhu šumperského architekta Heinricha Poppa. Autorem úpravy parku je Zdenek Engelbert, který taktéž pocházel ze Šumperku. "Léčebna měla sice původně švýcarský architektonický ráz, ten ale vzal zasvé při četných přestavbách a opravách. Kvůli tomu se sanatorium nikdy nedostalo na seznam vzácných památek," upozornila mluvčí.

Dům původně sloužil jako vodoléčebný ústav a ve 20. století se v něm léčily děti s plicními chorobami, nejčastěji s tuberkulózou. Naposledy v budově sídlila psychiatrie, interna a další ambulantní pracoviště. "Od začátku 90. let je objekt prázdný a chátrá. V roce 1995 jej získala šumperská nemocnice jako součást privatizovaného majetku," vysvětlila Szotkowská.

Šumperskou nemocnici vlastní od loňského března Martin Polach, který ji získal od skupiny Agel a ihned zahájil masivní investice do její modernizace. Loni například začala stavba nového pavilonu s magnetickou rezonancí a mamografickým pracovištěm, která bude i s vybavením stát zhruba 160 milionů korun.

Změna majitele šumperské nemocnice souvisí s dřívější transakcí, při které Polach miliardáři Tomáši Chrenkovi prodal svůj čtvrtinový podíl v Agelu a výměnou za to mu Chrenek na jaře přenechal tuto nemocnici, která byla součástí zdravotnické skupiny Agel. Šumperská nemocnice ročně zajišťuje zdravotní péči pro zhruba 200.000 obyvatel.

Čtěte více:

Autoři | Foto Facebook Sanaturium Šumperk – Interna III

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.