sobota 20. dubna 2024 Marcela

V Zábřehu, nebo v Zábřeze? Město vyvěsí informační tabuli se správným skloňováním

Jak správně skloňovat název města Zábřeh? Vedení města se rozhodlo udělat v tomto ohledu pořádek a pro místní i návštěvníky města vyvěsí novou informační tabuli se správným skloňováním. Akce se zúčastní i dlouholetý ředitel Ústavu pro jazyk český Akademie věd, Karel Oliva.

Informační tabule bude odhalena v neděli 26. února ve 14:30 na Masarykově náměstí v Zábřeze. Odhalena bude při vyvrcholení zdejšího festivalu Welzlování hlásícího se k odkazu místního rodáka Jana Eskymo Welzla.

Ve spisovné češtině se "Zábřeh" skloňuje podle vzoru "hrad". Původní skloňování, které se dochovalo do dnešních dnů, je však z jazykového hlediska přípustné a je dokladem vývoje našeho mateřského jazyka, uvedl starosta města František John. Podotkl přitom, že se archaickým skloňováním města poznají rodilí Zábřežáci. „Místní řeknou narodil jsem se v Zábřeze, kdo není Zábřežák, řekne v Zábřehu. Jak se čeština vyvíjela, byl původní tvar nahrazen podle vzoru hrad," řekl starosta František John.

Na tabuli bude uvedeno jméno města ve všech pádech. „Používání původních výrazů při skloňování názvu města je v Zábřeze a okolí velmi časté. Chceme tuto jazykovou výjimečnost připomenout," dodal starosta.

Čtěte více:

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.