úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Šumperk obsadily folklorní soubory z celého světa. Začal zde mezinárodní festival

Šumperk od včerejška obsadily pestrobarevné kroje několika set folklorních tanečníků z celého světa. Do města se sjeli na tradiční Mezinárodní folklorní festival. Divákům se letos představí tanečníci z Kypru, Alžíru či Portugalska, chybět nebudou ani zástupci české folklorní scény.

Přehlídka vyvrcholí v sobotu akcí Roztančená ulice, nazývanou též šumperským Rio de Janeiro, během které procházejí tanečníci centrem města. Během zastavení přitom představují to nejlepší z folkloru své země.

Letos přijelo na přehlídku osm zahraničních a desítka českých souborů. Podle pořadatelů jde dohromady zhruba o 400 účastníků. "Návštěvníci festivalu mohou očekávat účinkující soubory ze sousedního Slovenska, Kypru, Srbska, Portugalska, Francie, ale i Alžíru, Turecka a také vzdálené Číny," uvedla ředitelka festivalu Libuše Březovská. Mezi tuzemskými soubory se představí šumperští Senioři, Ševčík - Moravský folklorní soubor, Studánka ze Žďáru nad Sázavou a Kordulka ze Starého Poddvorova.

"Rozmanité představení nabídne zejména čínský soubor, ale například francouzský soubor se bude prezentovat neobvyklým skupinovým tancem na chůdách," doplnila Březovská.

Festival potrvá do neděle, hlavní program se odehraje v prostorách Pavlínina dvora, další akce jsou v plánu na malé scéně v Sadech 1. máje. Kromě postupného představení souborů je součástí přehlídky i páteční soutěž ve vaření kotlíkového guláše pod názvem Roztančené kotlíky. "Přihlášeno je deset soutěžních týmů, mezi nimi i týmy z partnerských měst Prievidza a Bad Hersfeld. O vítězi rozhodne porota složená i z profesionálních kuchařů," uvedl spoluorganizátor soutěže Jiří Gonda.

Nejoblíbenější část festivalu, Roztančená ulice, se uskuteční v sobotu dopoledne. Mezi Velkými Losinami a Šumperkem bude kvůli tomuto bodu programu vozit návštěvníky historický motorový vůz ze 30. let zvaný Věžák. Sobotní dopolední program doplní ukázky tradičního čínského řemesla.

"Soubor z čínské Šanghaje, který se účastní festivalu, doveze kromě svých tanečníků a hudebníků i další umělce. Ti své umění předvedou veřejnosti zdarma v Informačním centru Šumperk. K vidění budou ukázky čínského malířství, kaligrafie, háčkování a výroby vonných sáčků," uvedla pracovnice infocentra Radka Jílková.

Mezinárodní folklorní festival v ulicích Šumperka má dlouholetou tradici a je řazen mezi prestižní přehlídky. Letos se koná po sedmadvacáté.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.