čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Na Šumpersku vyvracela bouře stromy, do jednoho narazil vlak

Vyvrácené stromy, zatarasené silnice, ale i nehodu osobního vlaku se stromem má na svědomí silná bouřka, která se časně ráno prohnala nad Šumperskem i Jesenickem. Hasiči na severu Olomouckého kraje evidují na tři desítky událostí. Podle jejich mluvčí Vladimíry Hacsikové se vše obešlo bez zranění, hasiči v terénu stále zasahují.

   Popadané stromy zastavily dopravu na třech železničních úsecích. Energetici kvůli velkému počtu poruch vyhlásili pro Šumpersko a Jesenicko kalamitní stav.

Práce začala hasičům před 04:00. Jde především o popadané stromy a větve na komunikacích a na kolejích, zasahovali i u popadaných drátů elektrického vedení. "Silný vítr, který se Šumperskem prohnal, minul těsně Staré Město a napáchal škody hlavně v lesích v okolí Starého Města. Padající stromy poškodily dráty elektrického vedení, proto je celé Staroměstsko bez dodávky elektřiny," uvedla mluvčí hasičů. Škody budou podle ní zejména na lesních porostech a drobném majetku.


Hasiči zasahují například na dvoukilometrovém úseku silnice za Starým Městem směrem na Malé Vrbno - Kunčice, kterou zatarasily popadané vzrostlé stromy. "Hasiči se snaží silnici zprůjezdnit pro základní dopravu," doplnila mluvčí hasičů. Cestu se snaží i nadále prořezat také k dětskému táboru v lese mezi Malým Vrbnem a Kunčicemi. "Děti jsou zatím v táboře a podle pana vedoucího půjdou odpoledne na výlet a podle situace budou možná nocovat ve Starém Městě. Podle pracovníka lesů, který byl přímo v místě konání tábora, dětem žádné nebezpečí nehrozí," doplnila Hacsiková.

Problémy způsobila bouře také na železnici. Na trati z Branné na Ramzovou narazil podle Hacsikové osobní vlak narazil do spadlého stromu. Nikomu z cestujících se nic nestalo. Podle regionální mluvčí Českých drah Kateřiny Šubové zastavily popadané stromy v Olomouckém kraji dopravu na třech úsecích Šumperska a Jesenicka. Vše se obešlo bez zranění, doprava je  nahrazena autobusy. Dotklo se to úseku mezi Starým Městem a Hanušovicemi, Jindřichovem a Horní Lipovou a Glucholazy a Mikulovicemi. Poslední dva úseky už jsou podle informací drah zprovozněny. 

Bouřka a silný vítr také zaměstnala energetiky. Kvůli velké kumulaci poruch energetici vyhlásili v 8:00 v kraji kalamitní stav pro okresy Šumperk a Jeseník. "Počasí se již zklidnilo. Už během noci se našim poruchovým četám podařilo řadu poruch odstranit a dodávky elektřiny obnovit. V současné době poruchové čety intenzivně pracují na obnovení dodávky elektřiny," řekla ČTK regionální manažerka komunikace Skupiny ČEZ Marie Pásková. Doplnila, že nejčastější příčinou poruch je pád větví a stromů do vedení, ulomené izolátory či údery blesku do vedení.

 

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.