pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Cidem Hranice vyplatí dividendu 300 Kč na jednu akcii

Výrobce stavebnin Cidem Hranice vyplatí svým akcionářům z loňského čistého zisku 297,7 milionu korun hrubou dividendu 300 korun na jednu tisícikorunovou akcii. Mezi akcionáře firma rozdělí 158,7 milionů korun, zbývajících 139 milionů korun z loňského profitu podnik převede na účet nerozděleného zisku. Rozhodla o tom dnes řádná valná hromada Cidemu Hranice.

    Výrobci cementotřískových desek Cidem Hranice loni i díky oživení stavební výroby vzrostly tržby o čtvrtinu z 336 milionů korun v roce 2013 na 424 milionů korun. Cidemu se zvýšil také čistý zisk, a to z 272 milionů na 297,7 milionu korun.


Generální ředitel Cidemu Hranice Tomáš Vavřík dnes akcionářům řekl, že společnost loni zvýšila prodej cementotřískových desek o 13,5 procenta na bezmála 40.000 metrů krychlových, přičemž 64 procent produkce exportovala. Loňské tržby Cidemu pozitivně ovlivnil vyšší prodej a také rostoucí ceny stavebních materiálů.

Vavřík připomněl, že stavební produkce loni v Česku meziročně vzrostla o 4,3 procenta, což mělo příznivý dopad na prodej stavebního materiálu. Pozitivní vývoj stavební produkce lze podle něj očekávat i letos. Dividendy Cidem Hranice vyplácel naposledy v roce 2011, kdy na jednu jeho akcii připadlo 128 korun. V následujících třech letech firma zisk ponechala jako nerozdělený, aby měla finanční rezervu na případnou akvizici. Na konci loňského roku díky tomu měla firma k dispozici bezmála 370 milionů korun.

Vavřík po skončení valné hromady ČTK řekl, že jednání o akvizicích stále pokračují, avšak ani jedno zatím nebylo završeno smlouvou. "Máme silnou finanční pozici a tvrdé podmínky," podotkl Vavřík, podle kterého zatím nelze zveřejnit další podrobnosti.
Společnost Cidem Hranice byla založena v roce 1991 a specializuje se na výrobu cementotřískových desek.

Nejvýznamnějším akcionářem Cidemu Hranice je s padesátiprocentním podílem společnost Dopravní a stavební holding. Cidem Hranice má základní kapitál 529 milionů korun.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.