čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Olomoucká zoo si na své šedesáté narozeniny nadělila rejnoky, nový pavilon a knihu

Je to až k neuvěření, ale Zoo v Olomouci stojí na Svatém Kopečku už šedesát let. Dnes proběhla oslava s otevřením nového výběhu, akvária a také křest knihy.

Na 28. 6. si zoo připravila pestrý program. Jako první proběhl křest knihy ZOO OLOMOUC ROK ZA ROKEM od Milana Kořínka. Jedním z křtitelů byl primátor Antonín Staněk. „Protože jsem vystudoval pedagogickou fakultu, tak mám ke knihám respekt. Doufám, že se autor neurazí, když knihu nepoliji, ale pouze jí takto symbolicky pokřtím,“ řekl primátor. A doopravdy, šampaňské nalil v malém množství na zem před knihu.

Olomouckou Zoo navštívilo loni 325 tisíc lidí a mnoho místních si tudíž stěžuje na návaly aut, které zde denně projíždějí. „Bohužel zoo už nepřemístíme, ale jsem rád, že se vedení snaží dělat vstřícné kroky,“ uvedl náměstek primátora Aleš Jakubec. Po cestě do zoo je nainstalovaná nová světelná tabule, která informuje o obsazenosti parkovacích míst a tím to ještě nekončí.

Další bod na programu bylo poklepání na základní kámen nového pavilonu Kalahari. „Jednoznačnou hvězdou mezi nimi budou surikaty, které spolehlivě dokáží pobavit děti i dospělé. Vedle nich najdou nový domov damani, hrabáči a medojedi,“ uvedla tisková mluvčí Karla Břečková.

Šedesátka je už pořádné číslo, a proto novinky v zoo ještě nekončí. Jako další se dnes slavnostně otevřel výběh Orinoko pro mravenečníky a lenochody. „Specialitou naší zoo je chov chudozubých. Z těchto zástupců jihoamerické fauny máme hned tři druhy, a to mravenečníky velké, mravenečníky čtyřprsté. Třetím jsou lenochodi, kteří byli ovšem díky nevyhovujícím expozičním prostorům několik posledních let chováni pouze v zázemí zahrady,“ uvedla Břečková.

Nakonec proběhlo odhalení zrekonstruovaného akvária Karibik. V akváriu našli domov siby atlantské, paryby nadřádem označované jako rejnoci. „Díky zásahu počasí, došlo k problémům s transportem nových obyvatel. Tropické počasí minulého týdne způsobilo odklad převozu dopravcem. Tak se stalo, že měsíce plánované a realizované kroky uvízly na tom posledním a největší atrakci expozice se podařilo dovézt až dnes,“ uvedla tisková mluvčí.

Přestože s koncem školního roky bylo na Svatém Kopečku velké množství dětí a škol, strávili jsme tam příjemné dopoledne a udělali si příjemnou procházku stinným lesem. Zoo Olomouc nabízí skvělou možnost poznat exotické zvířata a spojit to s krátkou procházkou. 

Čtěte více:

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.