pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Teprve jedenáctiletá lyžařka se vážně zranila během jízdy na černé sjezdovce

Mladičká lyžařka ve věku jedenácti let dnes dopoledne během jízdy na Černé sjezdovce v areálu Dolní Morava vylétla z trati a velmi těžce se zranila.

Dívka po opuštění sjezdovky vlétla mezi vzrostlé stromy a v plné rychlosti do nich narazila. „Na místo jsme dorazili na lyžích, technika se tam nemá šanci dostat. Zjistili jsme, že zraněná je v bezvědomí a svědci nehody už zahájili laickou resuscitaci. My jsme její stav konzultovali s dispečinkem linky 155 a dohodli se s nimi na vyslání vrtulníku Letecké záchranné služby z Hradce Králové," uvedl k nehodě Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky. Dodal, že dívka utrpěla několik velice vážných poranění končetin, trupu i hlavy.

„Nasadili jsme automatický defibrilátor, ale ten výboj nedoporučil. Dívku jsme tedy šetrně naložili na saně a sjížděli na konec sjezdové trati," popsal situaci Michal Klimeš. Mezi tím už doletěl vrtulník LZS a protože na sjezdovce nemohl přistát, zdravotníci z jeho posádky vyskočili a v průběhu převozu si zraněnou převzali. Vrtulník pak dosedl na parkovišti, kde jí naložili a ihned odlétli.

„Posádce vrtulníku se podařilo obnovit během transportu spontánní srdeční aktivitu a dívku poté ve velmi vážném stavu předala na traumacentrum Fakultní nemocnice v Hradci," doplnil Ivo Novák, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje.

„Všechny sjezdové trati v Jeseníkách v těchto dnech doslova praskají ve švech. Všichni, kdo se na nich pohybují, musí jednoznačně dbát všech bezpečnostních pravidel. Jde zejména o jízdu ohleduplnou k ostatním a takovou, jakou neriskují podobnou nehodu," varoval lyžaře náčelník Klimeš s tím, že důležité je také nepřeceňovat se a jezdit na tratích úměrných schopnostem lyžaře.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto pexels.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.