pátek 29. března 2024 Taťána

Rekonstrukce střechy městské knihovny v Olomouci je v plném proudu

Knihovnu města Olomouce v těchto dnech nenavštěvují pouze čtenáři, ale proudí zde i dělníci, kteří pracují na rekonstrukci střechy. Ta prochází náročnou opravou a díky investici města v hodnotě čtyřech milionů může být již v červnu dokončena.

„Část budovy městské knihovny už pokrývá lešení. Důvodem jsou zahájené stavební práce, které jsou plánovány do letošního června. Stavební firma bude během čtyř měsíců opravovat střešní krytinu, krovy i poškozené části střešní římsy,“ vysvětlil investiční náměstek primátora Filip Žáček. „Rozsah opravy střechy o ploše více než 650 metrů čtverečních stanovily posudky odborníků a projektová dokumentace odráží veškeré požadavky stanovené památkáři,“ objasnil náměstek Žáček.

Před rekonstrukcí proběhl stavebně technický průzkum. Ten ukázal, co všechno musí stavební firma opravit. Jedná se o měděnou střešní krytinu i její kotvení, sanaci nebo lokální vyměnu dřevěných prvků střešní konstrukce, statické zajištění střešní římsy a opravu či nahrazení poškozených prvků na historizující fasádě.

„Jsme rádi, že se městu podařilo najít finanční prostředky na tak velkou rekonstrukci, která probíhá za běžného provozu knihovny,“ ocenila ředitelka Knihovny města Olomouce Lenka Prucková. „S výjimkou větrání okny, protože prach je naším největším nepřítelem, jsme neomezili ani jednu z poskytovaných služeb čtenářům,“ podotkla ředitelka.

Historická budova z konce 19. století byla vystavěna jako tehdejší okresní hejtmanství. Byla postavena v místě zbořeného kostela Panny Marie na Předhradí. Autorem stavby, která reprezentuje přechod od klasicismu k romantickému historismu, byl Josef Seifert. Budova se nachází na území městské památkové rezervace a je zapsána v Ústředním seznamu nemovitých kulturních památek ČR.

Čtěte více:

Autoři | Foto Jan Kvapil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.