pátek 29. března 2024 Taťána

Investor příští týden řekne, zda chce vstoupit do fotbalové Sigmy

Olomoucká radnice bude mít příští týden jasnější představu o zájmu zatím nejmenovaného investora, který už delší dobu uvažuje o kapitálovém vstupu do fotbalového klubu SK Sigma Olomouc.

Investor má do začátku příštího týdne vedení města definitivně oznámit, zda do toho půjde, nebo ne, řekl místopředseda představenstva SK Sigma Petr Konečný.

O fotbalovou Sigmu, suverénně vedoucí tým druhé ligy, se zajímá několik investorů. Jméno vážného zájemce o kapitálový vstup zatím nebylo zveřejněno. "Pokud bude jeho vyjádření kladné, tak bude jednání pokračovat. Pokud bude záporné, tak se bude jednat s někým jiným, kdo je nachystaný," uvedl Konečný. Jak velký balík akcií by měl investor ve fotbalovém klubu Sigma získat, zatím nebylo dohodnuto.

Jednání s potenciálním investorem trvají už několik měsíců. Radnice zároveň připravuje koupi podstatné části Androva stadionu, která by měla být částečně financována z peněz získaných z prodeje podílu města ve společnosti SK Sigma Olomouc.

Zhruba třetinu akcií klubu, jehož základní kapitál je 273,5 milionu korun, vlastní město. Přibližně stejným podílem disponuje podnikatel Josef Lébr a spolek SK Olomouc Sigma MŽ. Lébr v lednu oznámil, že je připravený svůj podíl převést na občanské sdružení SK Olomouc Sigma MŽ. Investor by měl získat v klubu majoritní balík akcií od města a sdružení.

Radnice chce poté získat do svého majetku fotbalovou infrastrukturu, kterou nyní vlastní fotbalový klub. Město má zájem především o hlavní tribunu i provozní zázemí Androva stadionu. Vlastnictví stadionu by podle primátorova náměstka Martina Majora (ODS) mělo zajistit, že fotbalový klub v Olomouci bude možné v případě problémů kdykoliv obnovit.

Peníze získané z prodeje akciového poddílu města v SK Sigma Olomouc podle Majora nebudou stačit na pokrytí kupní ceny Androva stadionu, jehož celkovou hodnotu odborníci odhadli na 200 milionů korun. Zbývající část kupní ceny město neplánuje zaplatit z vlastního rozpočtu. Podle Majora ji lze v následujících letech postupně započíst s nájemným, které by město účtovalo klubu.

Hospodaření fotbalové Sigmy bylo několik předchozích let ztrátové. V účetním roce 2015/16 klub vykázal ztrátu 25,7 milionu a svým akcionářům kvůli půjčkám na provoz dlužil 71 milionů korun. Na konci účetního roku 2014/15 měl klub z předchozího období nahromaděnou ztrátu 98 milionů. Podle Konečného se Sigmu už podařilo oddlužit. "Sigma je oddlužená a dokázala sama ustát druhou půlku sezony," upozornil Konečný.

Čtěte více:

Autoři | Foto SK Sigma Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.