čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Světový výrobce nástrojů pro automobilový průmysl WEBA Olomouc hledá nové zaměstnance

PR článek

Weba Olomouc je úspěšnou firmou, která se specializuje na zakázkovou výrobu nástrojů pro horké tváření v automobilovém průmyslu. „Jsme celosvětový hráč,“ říká její finanční ředitel Jiří Šída. Výhodou této olomoucké společnosti je neustálá inovace a pokrok, což doloží konec roku, kdy bude dokončena nová výrobní hala. Weba nyní hledá zaměstnance především na pozici nástrojaře, konstruktéra a obsluhy CNC strojů.

Kořeny dnešní značky weba sahají do spolkové země Horní Rakousy, kde na počátku 80. let 20. století ve městě Steyr firma vznikla. O necelých deset let později, v roce 1990, už byla založena pobočka v Olomouckém kraji. Nebylo to ovšem v městské části Bystrovany, kde dnes firma sídlí, ale v nedalekém Lutíně. Tam firma fungovala pod názvem Siwe až do roku 1999, ve kterém se přestěhovala do zmíněných olomouckých Bystrovan, kde zaměstnance přivítala zcela nová hala. Rok 2008 s sebou přinesl změnu názvu, která obnášela to, že se z dřívější Siwe, a.s. stala současná weba Olomouc, s.r.o.

S přibývajícím časem také přicházely změny a inovace. Například v roce 2010 se výrobní hala rozrostla o 1 300 m2 a pro efektivnější výrobu byla o rok později pořízena prototypová výrobní linka.

Výrobní haly weby jsou pouze v Olomouci a mateřském rakouském Steyru, ale servisní střediska má tato firma také v americkém Michiganu a Taicangu v Číně. Produkty z Olomouce pak v drtivé většině putují do světa, protože tuzemští zákazníci tvoří přibližně jen 5 % obratu. „Děláme hlavně lisovací nástroje, ale můžete tu samozřejmě vidět i samotné díly, protože děláme malé série kvůli pevnostním zkouškám. Zákazníkům pak dodáváme až 5 000 dílů, které použijí právě na crash testy,“ upřesňuje zaměření weby Olomouc její finanční ředitel Jiří Šída.

V současné době se firma specializuje jen na automobilový průmysl, ale v minulosti tomu bylo i jinak. „Když byla krize, tak jsme dělali i do leteckého průmyslu, ale bylo to jen velmi okrajové,“ vysvětluje Šída.

Weba Olomouc se může pyšnit bohatým komplexem, který zahrnuje vlastní konstrukci, vývojářské středisko, obrábění, montáž a laserovou lisovací linku. Celý proces výroby se tak odehrává v samotných Bystrovanech. Celkově se na chodu české pobočky podílí 190 zaměstnanců, jejichž počet rok od roku roste. A v tomto trendu se má i nadále pokračovat. „V horizontu tří let se plánujeme dostat až na 250 zaměstnanců,“ říká finanční ředitel především s ohledem na to, že hned vedle stávající budovy se staví nová výrobní hala, která by měla být dokončena do konce letošního roku.

A právě ta by měla být jednou z největších chloub. Tímto rozvojem získá firma nejmodernější stroje zahrnující především sériovou lisovací linku, díky které může zákazníkovi poskytnout kompletní servis. Dalším výsledkem stavby nové haly bude výrazně zvýšený komfort zaměstnanců, kteří budou mít k dispozici například nové šatny, sprchy a odpočinkovou místnost.

S novou halou vzniknou i volné pozice. Weba Olomouc ale už teď hledá především nástrojaře, konstruktéry a obsluhu CNC strojů.

Nástrojař musí nástroj poskládat dohromady a uvést do provozu. Kromě šikovných rukou a ochoty se naučit je u weby Olomouc důležité i to, jestli zájemce o toto pracovní místo ovládá cizí jazyk, protože v případě dobře odváděné práce a zájmu může cestovat po světě. Důležitá je rovněž časová flexibilita. 

Pozice konstruktéra obnáší především programování v systému Catia, což je nejčastější program pro automobilový průmysl. Proto je tak pro potenciálního zaměstnance největší výhodou, spolu s tím, že už měl pracovní zkušenosti, umět s programem pracovat.

Požadavky na obsluhu CNC strojů zahrnují kromě odborného vzdělání také dovednost programování na počítači mimo stroj a výhodou je orientace v 3D náhledu a bezvýkresové dokumentaci.

Nástupní plat se odvíjí především od toho, jestli má žadatel o pozici už předchozí zkušenost či ne. Řečí čísel se tak může výplata lišit až o 20 – 30 %. Přibližně se ale nástupní mzda pohybuje kolem průměrného českého platu a výše. Navíc snaha a šikovnost se s postupujícími roky na platu znatelně odráží. Nadstandardně jsou ke všemu oceněny přesčasy.

Motivací pro případné zájemce může být také široká škála benefitů. „Nedávno jsme to počítali a máme 22 benefitních záležitostí. Ty obnáší například životní a penzijní pojištění, příspěvky na sportovní vyžití a budeme zavádět i příspěvky na dovolenou a další. Jestliže se chce zaměstnanec dále zdokonalovat v cizím jazyce, tak mu platíme i výuku, která probíhá přímo na pracovišti,“ vyjmenovává výhody Jiří Šída. Pro ratolesti zaměstnanců pak pořádá firma dětský den, pro samotné rodiče, kteří ve webě Olomouc pracují, pak zase například pronajímá tenisové kurty nebo bowlingové dráhy. „Není to tak, že striktně řekneme: Budeme chodit plavat! Je to hodně variabilní a každý si najde tu svoji skupinu,“ pochvaluje si Šída.

V případě zájmu o více informací můžete navštívit webové stránky zde. Kontaktovat firmu můžete elektronicky nebo telefonicky: office@weba.cz, +420 585 157 011.

Čtěte více:

V případě zájmu o některou z nabízených pozic ve firmě WEBA Olomouc vyplňte krátký dotazník

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Autoři | Foto archiv firmy weba Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.