pátek 19. dubna 2024 Rostislav

FOTO: V Olomouci slavnostně otevřelo coworkingové centrum Vault 42, nakoukněte dovnitř

Ve čtvrtek 1. 6. 2017 byl zahájen ostrý provoz nového coworkingového centra v Olomouci Vault 42. Během slavnostního otevření si návštěvníci mohli prohlédnout zrekonstruované prostory bývalé vojenské pekárny v Koželužské ulici, vyzkoušet ergonomii pracovního prostředí i technologické vybavení coworkingového centra.

Sdílené pracovní prostředí využívají stále častěji nezávislí profesionálové především v oblastech IT, marketingu, PR a dalších kreativních oborů. První coworkingové centrum vzniklo v České republice před sedmi lety, jedno teď mohou využívat i freelanceři z Olomouce. Za jeho vznikem stojí Radek Holík, který tento projekt nosí v hlavě už od dob studií: „Už dlouho si uvědomuji, že sdílení a spolupráce mezi freelencery se stalo jejich konkurenční výhodou. Proto mě lákalo vytvořit prostředí, které by spolupráci a vzájemné propojování freelancerů podporovalo. Vývoj podnikatelského prostředí mě jen utvrdil v tom, že moje myšlenky jsou správné," komentuje vznik coworkingového centra Holík a dodává: „Olomouc se vždy potýkala s problémem odchodu studentů do větších měst, zároveň tak v kreativních oborech v Olomouci chyběli kvalifikovaní pracovníci.”

Jako ředitel kreativní agentury má Holík zkušenosti i s touto realitou. I to byl jeden z impulzů, proč se pustit do tohoto smělého projektu. V dnešní době navíc freelanceři mohou pracovat prakticky odkudkoliv. „Pokud nabídnete odpovídající pracovní prostředí nezávislým profesionálům v Olomouci, zvyšuje se šance, že tu zůstanou,” to je logika, kterou Radek Holík zastává.

Sdílené pracovní prostředí nabízí jeho členům spoustu výhod, od lepšího uspořádání pracovního času, po možnost setkávat se s lidmi z oboru a navazovat nové kontakty.

Otevírací večer se nesl v kreativním duchu. Návštěvníci si mohli vyzkoušet virtuální realitu, kreslení 3D perem nebo tetovací techniky. Kdo nechtěl nastavit svou vlastní kůži, učil se na pomerančích. HTC Vive brýle pro virtuální realitu patří do standardního vybavení coworkingového centra. Kreativní atmosféru centra podpořila i výstava fotografií reportéra Davida Macháčka Backstage, která bude ve Vaultu 42 k vidění do konce července a vystřídá ji jiná expozice.

Coworkingové centrum Vault 42 nabízí 3 druhy členství včetně jednoho dne na zkoušku, kdy si zájemci mohou vyzkoušet, jestli jim pracovní prostředí vyhovuje. Členové mají kromě pracovních míst možnost využívat zasedací místnosti centra i služby jako samoobslužnou kavárnu nebo zápujčku digitálního vybavení.

Přístup do coworkingového centra není exkluzivně určen jen jeho členům. Veřejnost se může účastnit akcí, které jsou ve Vaultu 42 plánovány nebo si pronajmout jednu ze zasedacích místností. Navazování nových kontaktů, networking a živé diskuze, to jsou věci, které jdou s coworkingem ruku v ruce. Proto budou ve Vaultu 42 pravidelně organizovány workshopy, přednášky, besedy. Budou oživovat chod centra a členům i veřejnosti nabízet možnost vzdělávání se, prohlubovaní stávajících dovedností i získávání nových informací.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto Vault 42 (archiv)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.