pátek 29. března 2024 Taťána

Letní nebezpečí číhající na silnici

V létě je provoz na našich i zahraničních silnicích větší než jindy. Zejména o víkendech nebo dovolených trávíme za volantem mnoho času. V letních měsících každoročně nehodovost stoupá. Jaké na nás čekají na silnicích nástrahy, a jak se jim co nejvíce vyhnout?

Nebezpečí představují zejména dlouhé a úmorné cesty autem na dovolenou nebo na výlety. Provoz je hustší, lidé nebývají zvyklí řídit tolik hodin v kuse. Do toho se započítá horko, které nás v letních dnech sužuje, spolu s nervozitou, a problém je na světě. Rizikové je vynechávání přestávek, nedostatek spánku, málo tekutin a energie. Řidiči mnohdy přecení své síly, na cesty vyrážejí unavení a myslí si, že „ ještě nějak dojedou“. Chceme ujet co největší počet kilometrů za nejkratší čas, jako kdyby těch pár hodin, o které budeme v cíli dříve, bylo tak moc důležitých.

V důsledku toho, že se na cesty vydává mnohem více lidí, mohou vznikat kolony a zácpy. Týká se to především pátků a víkendů. Problémy vznikají zejména na výjezdech z velkých měst a na hlavních tranzitních trasách Evropy. Pokud můžete, nejfrekventovanějším termínům se vyhněte, a vyrazte jindy než všichni ostatní. Pokud v autě nemáme dostatek nápojů, jídla a také zábavy pro děti, může se stát čekání v zácpě utrpením a nervozita narůstá.

V létě je na silnících také spoustu motorkářů a cyklistů. Motorkáři někdy riskují své i cizí životy rychlou jízdou a nebezpečným předjížděním. Další kapitolou jsou cyklisté, mezi kterými bývají i děti. Často neznají dobře pravidla silničního provozu nebo je porušují. Občas také lidé usedají na kolo po požití alkoholu. Ohrožují tak sebe i ostatní. Pozor bychom měli dávat i na chodce, kterých je v létě všude o něco více.

Nebezpečí na silnicích je více než dost. Snažme se tedy omezit rizika na minimum. Důležité je náležité sjednání povinného ručení, které nás chrání i v zahraničí. Jedná se o pojistku pro úhrad škod, které jsou způsobeny provozem motorového vozidla a ze zákona má povinnost si sjednat povinné ručení každý motorista. Pojišťovnu si můžeme vybrat. Pokud nemáte o nabídkách přehled a chcete zjistit, jaké povinné ručení pro vás bude nejlepší, využijte srovnávač cen TopSrovnani.cz, na kterém si pojistku můžete přímo i sjednat.

Zdroj: PR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.