pátek 29. března 2024 Taťána

Z Přerova vyjel ráno nadměrný náklad, přeruší dodávky elektřiny

Na více než 300 kilometrů dlouhou cestu do přístavu Mělník vyrazily ve středu ráno z Přerova dvě speciální automobilové soupravy převážející nadměrný náklad vysoký 6,3 metru. Do Mělníka by měly dorazit ve čtvrtek kolem 17:00. Energetici kvůli nadměrnému nákladu budou muset na několika místech zajistit průjezd pod vedením vysokého i nízkého napětí. Přerušení dodávek elektřiny bude pouze krátkodobé. Řekla to mluvčí Skupiny Šárka Lapáčková Beránková.

Nadměrný náklad z Přerova vyjel ve středu v 06:00. První nádoba o hmotnosti 38 tun, průměru zhruba šest metrů a délce 9,5 metru bude umístěna na soupravě, jejíž celková váha bude 89 tun a délka téměř 32 metrů. Na šířku bude mít souprava šest metrů a její výška bude 6,3 metru. Druhá souprava poveze nádobu o hmotnosti 37 tun, průměru šest metrů a délce 9,4 metru. „Souprava, která ji poveze, bude dlouhá 26,8 metru. Její šířka bude šest metrů, výška 6,3 metru a její celková hmotnost 81 tun," uvedla Beránková.

První den by transport měl dojet z Přerova po trase Hulín, Kroměříž, Ivanovice na Hané, Vyškov, Drnovice, Podomí, přes Rájec Jestřebí, Černou Horu, Kunštát, Olešnici, Nyklovice, Bystré, Jedlovou, Poličku směrem k obci Borová, před kterou bude kolem 16:00 odstaven. Ve čtvrtek budou obě soupravy pokračovat od 06:00 do Hlinska, Trhové Kamenice, Slatiňan, Nového Dvora, Přelouče, Kolína dále přes Mochov, Lázně Toušeň, Zápy, Brandýs nad Labem, Tišice až do Mělníka.

„V trase transportu budeme na některých místech provádět demontáž a opětovnou montáž vedení vysokého i nízkého napětí, odpojení a opětovné zapojení elektrické energie. Vypnutí budou pouze krátkodobá, kolem 20 minut, než obě soupravy projedou," uvedla Beránková.

Vypnutí elektrického proudu se bude podle mluvčí týkat obyvatel po trase transportu ve východních Čechách, a to Hlinska. Ve středních Čechách krátkodobé vypnutí pocítí obyvatelé Osečku, Mochova, Starého Vestce a Tišic.

Nákladní soupravy z Přerova povezou velké sušící bubny pro potravinářský průmysl. Z přístavu v Mělníce je loď převeze do Hamburku a poté do Francie.

Štítky doprava, energie, stroje, Přerov, Mělník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.