úterý 16. dubna 2024 Irena

Na včerejšek připadl světový den obětí dopravních nehod

Světový den obětí dopravních nehod vyhlásila Světová zdravotnická organizace na třetí neděli v listopadu jako vzpomínku na lidi, kteří zemřeli při dopravních nehodách. Světová zdravotnická organizace uvádí, že v důsledku dopravních nehod celosvětově umírá ročně 1,2 milionů osob a dalších 50 milionů je zraněno.

V České republice v loňském roce zahynulo na silnicích 564 osob, bylo to o 63 osob více než v roce předchozím. Těžce zraněno bylo 2 465 osob to bylo o 126 více než v roce minulém. Tato statistika zaskočila všechny odborníky a po celý letošní rok navrhují opatření, která zadrží nárůst obětí silnic. „Budeme doufat, že se přání stane skutkem,“ říká Stanislava Jakešová, dopravní specialista týmu silniční bezpečnosti. 

V ČR tradici vzpomínkových akcí na oběti dopravních nehod zahájilo v roce 2004 České sdružení obětí dopravních nehod formou bohoslužby, následně občanskými pietními akty. 

Poslední tři roky se u nás rozšířil den obětí dopravních nehod na celý třetí listopadový víkend, kdy se celorepublikově vzpomíná na oběti dopravních nehod např. ve formě vzpomínkového řetězce, jehož součástí jsou i besedy s občany z řad zasažených lidí i širší veřejnosti nejen v Praze. Pražskou vzpomínku organizuje České sdružení obětí dopravních nehod u Památníku obětí dopravních nehod na nultém km dálnice D1 s následným posezením pro zasažené a pozůstalé.

Vzpomenout na ty, kdo zemřeli při dopravních nehodách, a vyjádřit solidaritu s utrpením jejich blízkých a dalších, kdo nesou dlouhodobé dopady neštěstí na silnicích – to jsou hlavní cíle již tradičního řetězce pietních aktů a bohoslužeb. V letošním roce připadá světový den obětí dopravních nehod na 17.11.2019. Což je datum pro ČR významné a magické z důvodů zcela jiných. To ale neznamená, že bychom neměli vzpomenout na ty, kteří zahynuli na silnicích, nebo jim dopravní nehoda negativně ovlivnila další život.

„Budeme si přát, aby opatření směřující k minimalizaci následků dopravních nehod byla účinná a my jsme se nesetkávali s pozůstalými obětí, kteří hledají odpovědi na otázky, které jim jejich blízké nevrátí,“ říká Stanislava Jakešová, dopravní specialista týmu silniční bezpečnosti. 

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.