pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Přístí rok se plánuje rekonstrukce ulice 1. máje, opravy na měsíce ochromí dopravu i tramvaje

Rušná olomoucká dopravní tepna v centru Olomouce, ulice 1. máje, bude od jara přístího roku uzavřena z důvodu rozsáhlé rekonstrukce. Opravy v řádu sta milionů ochromí až do konce přístího roku tramvajový provoz a přinesou řadu uzavírek.

"V ulici 1. máje je stav vozovky a tramvajové trati v žalostném stavu a rekonstrukce je nevyhnutelná," řekl k plánovaným opravám náměstek primátora Martin Major. Stavební práce budou trvat od jara přístího roku, konec rekonstukce se plánuje až na konec roku. To znamená, že na třičtvrtě roku čeká Olomouc dopravní omezení a výluku tramvajové trati.

O rekonstrukci se mluvilo už dlouho, dokonce už i v předminulém volebním období. Problémem nebyla ani tak neochota radních pustit se do tak rozsáhlých prací, důvodem byly peníze. Nyní se ale naskytla možnost  získat na rekonstrukci peníze z Programu švýcarskočeské spolupráce, které radní hodlají využít.

Ulice 1. máje se v současné době potýká hned s několika problémy - ve špatném stavu jsou chodníky, vozovka i tramvajová trať. Z technického hlediska je současný stav tramvajové trati nevyhovující, kdyby se k rekonstrukci nepřistoupilo, pravděpodobně by to znamenalo v budoucnosti případné omezení nebo úplné zastavení provozu.

Radnice už získala na rekonstrukci stavební povolení a v současné době vypisuje výběrové řízení na dodavatele celé stavby. Pokud vše půjde podle plánu, kopat by se začalo na přelomu dubna a května, skončit by se mělo v prosinci. Jisté je také, že stavební práce zmrazí na několik měsíců pohyb tramvají po této tramvajové větvi, ale také pohyb automobilové dopravy a chodců.

Odměnou pro obyvatele Olomouce bude po dokončení rekonstukce úbytek hluku, na který si místní mnohokrát stěžovali.

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.