pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Cena dálničních kuponů zůstane v roce 2016 stejná, změní se ale jejich podoba

Co nevidět se dostanou do oběhu nové dálniční kupony. Jejich prodej bude zahájen nejpozději 1. prosince a oproti těm stávajícím doznají podstatných změn. Nová grafická podoba by je měla nejen odlišit od starých, ale také zkomplikovat jejich padělání. A co zajímá řidiče nejvíce, ceny zůstávají na rok 2016 stejné.

Nejpodstatnější změnou je tvar. Roční kupón bude mít nově tvar kruhu červené barvy, měsíční bude ve tvaru čtverce modré barvy a desetidenní bude ve tvaru trojúhelníku žluté barvy.

„Vzhledem ke zkušenostem z předchozích let doporučujeme motoristům ve vlastním zájmu neodkládat nákup ročních dálničních kupónů na poslední lednové dny, kdy je největší poptávka po těchto známkách, a zakoupit si roční dálniční kupón pro rok 2016 co nejdříve,“ řekl ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Zbyněk Hořelica.

Ceny zůstanou i v příštím roce stejné.  Roční kupón pro rok 2016 má platnost od 1. prosince 2015 do 31. ledna 2017 a jeho cena je 1 500 korun. Cena měsíčního kupónu činí 440 korun a cena desetidenního kupónu je 310 korun.

Někteří řidiči i nadále nakupují kupony u neověřených prodejců a své peníze investují do neplatných „známek.“ Jen v Libereckém kraji odhalili celníci rekordní počet padělků.

„V září jsme zaregistrovali celníci z Celního úřadu pro Liberecký kraj při kontrolách nazpoplatněných úsecích rychlostních komunikací R35 a R10 z Liberce do Prahy zvýšený počet dálničních kupónů pro rok 2015, které vykazovaly znaky falzifikátu. Celkem zajistili 56 podezřelých dálničních kupónů, které měli řidiči vylepené na předním skle osobního vozidla. Kupóny ztratili barvu, a to výrazně,“ potvrdil mluvčí krajské Celní správy Martin Stočes.

Hlídky téměř pokaždé upoutalo zřetelně odlišné barevné provedení, viditelné na první pohled, které neodpovídalo pravému kupónu. Barva byla vybledlá a chyběl jasný přechod tisku z hnědé do zelené.

„Při bližší kontrole celníci zjistili, že kupóny vykazují znaky padělku, jak jsou popsány ve zprávě Ministerstva dopravy ze začátku roku Při zajišťování kupónu navíc šel tento sejmout ze skla v celku. Chybí tedy ochranný prvek naseknutí, který zabraňuje právě možnosti již vylepený kupón bez poškození odstranit a použít na jiném vozidle,“ dodal Stočes.

Autoři | Foto MDČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.