čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Kuriozity v pravidlech silničního provozu aneb silvestrovské letem světem

Na Floridě raději nepoutejte k parkovacím hodinám slona či aligátora, pokud nemáte uhrazen parkovací poplatek. A co takové vykonání malé potřeby ve Velké Británii? To je legalizovaným rituálem. V Idahu naopak toleruje policejní hlídka erotické hrátky ve vozidle. Ovšem maximálně po dobu tří minut. Nevěříte? I taková pravidla silničního provozu platí ve světě. Ty nejzajímavější nám sepsal Tým silniční bezpečnosti.

Kdo smí řídit

Obecně platí, že za volant osobního automobilu mohou usedat osoby od osmnácti let věku. Na Aljašce ovšem může řídit každý již od čtrnácti let. To v Nigeru jsou přísnější, tam lze za volant usednout nejdříve ve třiadvaceti. V Saudské Arábii jsou ovšem velmi přísní na ženy. Ty nesmějí za volant usedat vůbec, bez ohledu na věk. Cestovat automobilem mohou jen v doprovodu mužského člena své rodiny. Pokud není nikdo takový k dispozici, musí si nějakého pána najmout…

Než vyjedeme 

V Dánsku čeká na každého řidiče, než usedne za volant, malý rituál – přesvědčení se, zda se pod vozidlem neukrývá dítě. Zde si upřímně váží každého lidského života. V Rusku trestají jízdu se špinavým vozidlem. A je jedno, zda je znečištěné zvnějšku nebo uvnitř. Posouzení je na policistovi. Někdy však ruští řidiči řeší nelehké dilema – v zimních měsících musí jezdit s čistou registrační značkou, její očištění však je možné jen na domácím pozemku či na mycí lince. V době, kdy jsou silnice zaneřáděné prosolenou sněhovou břečkou, neřešitelné dilema… Historická zkušenost ovšem napoví, že Rusové si vždy poradí.

Co se nesmí v silničním provozu

V Alabamě je zakázáno řídit se zakrytýma očima. V ostatních částech USA jsou smířlivější, uvedený způsob je „jen“ považován za nebezpečný. Někdy lépe nevidět. V Kalifornii je zakázáno používat silnici jako postel. Rovněž tak je zakázáno vyskakovat z vozidla jedoucího rychlostí vyšší než 65 mil v hodině. To si pak člověk může na silnici ustlat a pokutován je hned dvakrát. V Severní Karolíně platí zákaz průjezdu přes hřbitovy. A pak že by se člověk měl zavčas podívat, do čeho jde. V západní Virgínii jsou benevolentní, pokud jde o pojídání zvířat sražených vozidlem. Mňam! V Connecticutuplatí zákaz střílení velryb z vozidla. Navíc bude pokutován každý, kdo přechází silnici po rukách. Pamatovat je dobré na všechno.

V Nevadě nesmíte na silnici na velbloudu. To ve Washingtonu bude pokutován každý, kdo do provozu vyjede na ošklivém koni. Když do pekla, tak na pěkném koni. Na Floridě nesmíte upoutat k parkovacím hodinám kozu, slona či aligátora, pokud nebyl uhrazen parkovací poplatek. V případě ozubeného plaza je otázkou, kdo se odváží kontrolovat, zda se tak stalo. Ve Velké Británii přikazují řídit motorového vozidlo z předního sedadla. „Ovšem čeští učitelé autoškoly umějí řídit auto i z pravé přední sedačky,“ upřesňuje Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti. V Gruzii platí výslovný zákaz projíždět přes dětská hřiště. Rovněž tak je zakázáno plivat z osobního auta či autobusu. Zákaz však neplatí pro řidiče náklaďáků. Zkrátka kamioňáci jsou ostří hoši, ti si jen tak něco zakazovat nenechají. Rovněž tak nesmějí být v Gruzii pokutováni poslanci v období, kdy zasedá parlament. Mimo toto období ovšem toto nařízení neplatí. V Thajsku nesmí nikdo řídit automobil, autobus a dokonce ani tuk-tuk oblečený „nahoře bez“. Zákon je ovšem demokratický, platí jak pro muže, tak pro ženy.

V Japonsku může každý dospělý požívat ve vozidle alkohol, ovšem jen do okamžiku, kdy začne jevit známky podnapilosti. Navíc zde každý, kdo usedne do vozidla řízeného opilým řidičem, bude potrestán stejně přísně jako ovíněný motorista. V Německu smějí na dálnici zastavit jen vozidla policejní, hasičská či sanitní. Ostatním je to přísně zakázáno. A to platí i pro nouzové stání z důvodu „vyschlé“ nádrže. Také to je pokutováno jako důsledek nedbalosti řidiče, který navíc může ohrozit nejen jeho, ale i ostatní účastníky silničního provozu. Inu německá důslednost. V Číně nemají chodce příliš v lásce. Řidičům zakazují zastavit, pokud se chodec nachází v jízdní dráze jejich vozidla. Vymakaná populační politika. Ovšem pozor na chodce ve Švýcarsku. Kdykoliv smějí vstoupit do vozovky a na řidiči je, aby je neohrozil. Pro českého řidiče peklo na zemi. V blízkosti Mekky je úsek dálnice, kam je povolen vjezd jen muslimům. Ostatní musejí zvolit náhradní trasu.

Ve Spojených arabských emirátech mají velbloudi vždy přednost. V Ontariu je možné jet po dálnici v otevřených saních tažených koňmi. Saně ovšem musejí být opatřeny alespoň dvěma zvonky.

Co všechno se (ne)smí dělat v automobilu

V Kalifornii platí pro ženy zákaz řídit automobil v župánku. Jen tak si odskočit od rodinného krbu se může šeredně nevyplatit. Ve státě Kentucky smějí ženy řídit oblečené jen v plavkách. Ovšem jen za předpokladu, že u sebe mají střelnou zbraň na sebeobranu. Druhým respektovaným řešením je, že je doprovázejí dva policisté. Některé ženy na svou figuru zkrátka potřebují zbrojní pas. To Němci smějí řídit svá vozidla úplně nazí, beze zbraně a policejního doprovodu. Kabina automobilu je totiž považována za privátní prostor. Ovšem pozor! Řidiči musí mít alespoň nazuté boty. V opačném případě pojišťovna neuhradí škodu vzniklou z důvodu dopravní nehody. Ne nadarmo se říká, že je dobré mít nohy v teple. V New Yorku trestají každého, kdo se bude svlékat ve vozidle. Na Kypruzačali v poslední době přísně trestat řidiče, kteří jedí a pijí, zatímco řídí. Zákaz se týká i pití obyčejné čisté vody. A také jsou trestáni šoféři, kteří při jízdě bezdůvodně sundají ruku z volantu.

Cestujeme se zvířaty

Na Aljašce je zakázáno převážet na střeše vozidla uvázané psy. Rovněž tak je trestáno, pokud se na ulici oddávají sexuálním hrátkám losi. Otázkou ovšem je, nakolik jsou tito paroháči sečtělí… V Montaně nesmějí být v kabině řidiče kamionu přepravovány ovce. Zákaz ovšem neplatí, pokud je k dispozici vhodný doprovod. Ve dvou se to lépe táhne. Ve státě Massachusetts můžete svézt gorilu. Ovšem ta musí vždy sedět na sedadle pro cestující. V Itálii je dobré pamatovat na upoutání pejska bezpečnostními pásy. V opačném případě by mohli být tamější policisté nekompromisní.

Nic lidského nám není cizí…

Řidiči ve Velké Británii mohou v případě potřeby vykonat svou malou potřebu přímo u svého vozidla. Močit ovšem musí mimo vozovku, u zadního kola, při tom se musejí opírat pravou rukou o automobil. To u nás je zinscenování močícího rituálu jen v rukou řidiče. V Idahu musí policejní hlídka před tím, než někomu přeruší romantické hrátky probíhající v jeho vozidle, použít alespoň po dobu tří minut sirénu či po uvedenou dobu blikat majáky. Tamní milovníci jsou zkrátka rychlíci.

Ani Česká republika neunikla hledáčku

Ani Česká republika nezůstala bez povšimnutí. Pro okolní svět je kuriozitou povinnost vozit ve vozidle sadu náhradních žárovek. Takže co připadá normální nám, je kuriózní pro ostatní. A naopak.

„Ve světě se můžeme setkat s mnoha pro nás zvláštními pravidly silničního provozu. Zkušenost ukazuje, že i v zemích pro nás exotických se dá jezdit, a často dokonce bezpečněji než u nás. Často postačí dívat se na dění kolem sebe s nadhledem, dostatečnou dávkou předvídavosti a tolerance k odlišnosti těch druhých…,“ uzavírá Roman Budský.

Za Tým silniční bezpečnosti přeje do nového roku všem jen samé příjemné zážitky, a to nejen na silnici

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.