pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Olomouc chce řešit problémy s dopravou, pomoci má plán udržitelné městské mobility

Na olomoucké radnici moc dobře ví, že s dopravou v Olomouci je to problematické. Olomouc by se měla díky připravovanému Plánu udržitelné městské mobility přibližit západoevropským městům a eliminovat slabá místa v dopravní infrastruktuře města.

Plán udržitelné městské mobility si klade ze úkol skloubit efektivně pěší, cyklistickou a veřejnou dopravu, přičemž bude dbát hlavně na bezpečnost.

Plán má především odhalit slabá místa v dopravě v Olomouci a postupně je eliminovat. „Olomouc patří mezi nejhezčí města u nás, ale podobně jako většinu měst i nás trápí časté problémy s dopravou a veřejným prostorem obecně. Rozhodli jsme se podpořit vytvoření plánu udržitelné městské mobility, jehož výstupem budou návrhy opatření, jak zlepšit život obyvatel Olomouce a jak tyto problémy vyřešit dlouhodobě,“ řekl primátor Antonín Staněk.

Součástí přípravy plánu je i analytická část, která zahrnuje výzkum dopravního chování domácností, analýzu městské mobility a výzkum veřejného mínění. K městské mobilitě tak mají výrazně přispět také i názory lidí. I proto vnikla facebooková skupina Spokojená Olomouc.

„Z našeho města chceme dlouhodobě vytvořit místo, kde se všichni budou cítit dobře a je jedno, jestli člověk půjde pěšky, pojede na kole, tramvají, autobusem nebo autem,“ řekl k projektu Aleš Jakubec, náměstek primátora. „Proto je třeba, abychom věděli, jaká opatření je potřeba uskutečnit a jakým způsobem můžeme město změnit k lepšímu. Plán udržitelné městské mobility by měl v první řadě odpovídat preferencím a chování našich občanů, proto také potřebujeme aktivní pomoc od občanů samotných a doufáme v jejich maximální zapojení. Města netvoří inženýři, ale lidé v nich.”

Příprava návrhu souboru patření bude trvat dva roky, na svědomí ho bude mít veřejná vědecká instituce Centrum Dopravního výzkumu. Na radnici za projekt zodpovídá odbor koncepce a rozvoje.

Celkové náklady projektu se vyšplhají na 3,1 milionu korun, většina peněz bude použita právě na analytickou část, jako je například průzkům v domácnostech, který spolkne 800 tisíc korun.

Lidé mohou přijít diskutovat s náměstkem primátora Alešem Jakubcem a zástupcem zpracovatele projektu Jaroslavem Martínkem již 27. dubna do sálu zastupitelstva v rámci Ekologických dnů.

Přípravy na zpracování plánu již probíhají. V tomto týdnu začalo oslovování celkem 1000 domácností  v rámci dopravního chování domácností. Během celého roku proběhne ještě několik diskuzí s obyvateli města.

Lidé mohou také vyhledávat potřebné informace na www.olomouc.dobramesta.cz.

Čtěte více:

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.