čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Olomouc čeká další výstavba tramvajové tratě, povede z Trnkovy do Zikovy a Schweizerovy ulice

V současné době nová tramvajová trasa, která se line kolem Galerie Šantovka, končí na Rooseveltově ulici. Je však naplánován další úsek, který by měl lidi dopravit dále do ulic sídliště na Nových Sadech. Již se zná i termín výstavby nového tramvajového úseku – pokud se nic nezvrtne, do země se kopne na konci roku 2018.

V druhé etapě se spojí zastávka Trnkova s ulicemi Zikova a Schweizerova. Vše můžou zkomplikovat už jen majetkoprávní záležitosti, jež by měly být vyjasněny nejpozději na přelomu letošního a příštího roku, kdy chce město podat žádost o vydání územního rozhodnutí.

„Zahájení vlastního územního řízení předpokládá dořešení majetkoprávních vztahů, a to jak na úrovni budoucích smluv s majiteli pozemků a nemovitostí, tak i reálných kupních smluv. Termín pro jejich vypořádání odhadujeme na přelom letošního a příštího roku,“ řekl investiční náměstek primátora Filip Žáček. „Ve stejné době by měla být tramvajová trať v územním plánu vedena již jako stavba veřejně prospěšná, což celý proces podstatně zjednodušuje,“ upřesňuje náměstek.

Vydání územního rozhodnutí město kvůli vyjasnění majetkoprávních skutečností plánuje na květen roku 2017, zahájení samotného procesu chce poté spustit na konci roku 2017. „Výběrové řízení na zhotovitele by mělo začít v druhé polovině roku 2018. Jedná se o takzvanou nadlimitní stavbu, která má specifický způsob průběhu zadávacího řízení," vysvětlil primátor Antonín Staněk. „Samotné zahájení stavebních prací, které by měly trvat zhruba patnáct měsíců, odhadujeme na podzim roku 2018,“ popsal složitý proces primátor Antonín Staněk.

Nový úsek kolejiště by měl být celkově 1300 metrů dlouhý. Na této trase by měly vzniknout celkem 3 tramvajové zastávky – dvě vzniknou poblíž křižovatek s ulicemi Werichova a Rožňavská, třetí v ulici Schweitzerova.

Plánuje se ještě třetí etapa výstavby tramvajové tratě, která by měla spojit ulici Schweizerovu až se Slavonínem.

Čtěte více:

Autoři | Foto Google Maps

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Navrátil Bohumír

Tak konečně se obyvatelé sídliště dočkají tramvaje.Teprve tímto prodloužením i do Slavonína dosáhne trať svého plného významu.

pátek, 15. dubna 2016, 14:03

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.