pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Cyklisté už nemusí jezdit po rušné silnici, Holici s Hodolany spojila nová cyklostezka

V pátek 1. července byla v Olomouci otevřena další cyklostezka. Více než 400 metrů dlouhý úsek tentokrát propojil kruhový objezd u Baumaxu a okružní křižovatku ulic Holická a Tovární.

Tento úsek cyklostezky však není poslední, napojit by se na ni měl další úsek, který povede v budoucnosti dál do Holice.

Právě dostavěný úsek cyklostezky je od okružní křižovatky až po ulici Babíčkova široký tři metry, další dva metry zabírá nově vybudovaný chodník. „Od Babíčkovy ulice stavba pokračuje jako 4 metry široký úsek cyklostezky a chodníku,“ řekl náměstek primátora Filip Žáček. „Na stavbu se nám podařilo získat dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury, která činí 85 % ze způsobilých výdajů, což představuje zhruba 1,3 milionů korun. Celkové realizační náklady stavby jsou 2,3 miliony korun. Z vlastních zdrojů tak uhradíme celkem 1 milion korun,“ informoval náměstek Žáček.

„Učinili jsme další krok, který přináší větší komfort ve veřejném prostoru, a zároveň zvyšuje bezpečnost dopravního provozu. Nový úsek totiž pohodlně a bezpečně využijí jak cyklisté, tak i chodci, kteří potřebují překonat rušnou Holickou ulici. Právě dokončenou cyklostezku totiž lemuje i zcela nový podélný chodník,“ řekl k novému úseku cyklostezky primátor Antonín Staněk.

Aktuálně dostavěný kus cyklostezky navíc propojil dvě již stávající cyklostezky, a to tu, která vede od křižovatky ulic Kosmonautů a tř. 17. listopadu. Ta druhá vede po ulici Velkomoravská po druhou kruhovou křižovatku u Baumaxu.

„Dále do Holice by mohla tato trasa pokračovat zhruba za dva roky. Správa silnic Olomouckého kraje se chystá Holickou ulici rekonstruovat a my bychom se chtěli se stavbou cyklostezky k této investici připojit,“ vysvětluje náměstek primátora města Olomouce Aleš Jakubec.

Čtěte více:

Foto Blanka Martinovská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.