čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Skrze sídliště na Nových Sadech se vine nová cyklostezka, měří téměř 400 metrů

Cyklisté ze sídliště na Nových Sadech a v blízkém okolí mají zase o důvod navíc, proč jezdit na kole. Skrze sídliště se totiž vine zbrusu nová, 400 metrů dlouhá cyklostezka a nové chodníky.

Práce na nové cyklostezce a chodnících započala letos v červnu. Stavební firma pracovala v lokalitě u Kapličky, kde během pár měsíců vzniklo 400 metrů nové cyklostezky a půl kilometru nových chodníků. „V minulých letech se dělala velká revitalizace a regenerace sídliště Povel a já jsem moc rád, že se nám postupně daří zvelebovat i sídliště na Nových Sadech. Ač to není v takovém rozsahu a v rámci jedné investiční akce, myslím, že za poslední dobu je zde dost nového – dvě parkoviště, kompletně zrekonstruovaný vnitroblok, opravené chodníky a teď i nová část cyklostezky,“  řekl přímo u cyklostezky primátor města Olomouce Antonín Staněk.

Nového chodníku a souběžné vyklostezky si můžou lidé užívat od výměníkové stanice v Rožňavské ulici, kolem restaurace Bohemia a končií u paneláku s popisným číslem 647. V budoucnu by se právě tu mělo navázat v další etapě a propojit cyklostezky přes Zikovu ulici.

Část cyklostezky od restaurace po bytový dům č.p. 647 vznikla přebudováním stávajícího dlážděného chodníku na cyklostezku s tím, že pěší nadále mohou využívat dalších dvou souběžných chodníků kolem bytových domů. Cyklostezka je v celé trase široká 3 metry, pouze v úseku kolem dětského hřiště se zúžila v délce asi 9 metrů na 2,2 metry. Povrch cyklostezky je rovněž z živičného povrchu.

Firma nezapomněla ani na chodník podél místních obchodů, který byl sice ze čtyř metrů zúžen na 2,4 metry, s tím ale, že vznikl prostor pro zelené keře a výsadbu zeleně.

Současně stavební firma také předláždila chodník podél místních obchodů. Původní chodník šířky 4 metry byl zúžen na 2,4 metru s tím, že vznikl prostor pro stávající zelené keře a případnou následnou výsadbu zeleně.

Novou cyklostezku kvituje Gabriela Cingelová, předsekyně komise městské části Nové Sady, hlavně co se týče bezpečnosti: „Rozlišení prostoru pro chodce a cyklisty jednoznačně vítáme a doufáme, že to přispěje ke zvýšení bezpečnosti. Cyklisté samozřejmě tuto trasu využívali i dříve, ačkoli by správně neměli. Nyní už průjezdu sídlištěm nic nebrání. Oprava chodníků zase jistě ulehčí život jak rodičům s malými dětmi, tak i starším lidem, kteří špatně zvládali zvlněnou a popraskanou dlažbu,“ říká Cingelová.

Realizace zmíněných úprav stála téměř 3,5 milionu korun, z nichž téměř 900 tisíc pokryla dotace na stavbu cyklostezky z rozpočtu Olomouckého kraje.

Čtěte více:

Autoři | Foto Blanka Martinovská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.