čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Nehod v Olomouckém kraji loni přibylo, mrtvých je ale o pětinu méně

Počet dopravních nehod v Olomouckém kraji loni ve srovnání s rokem 2015 vzrostl o 241 na 4979, zemřelo při nich ale zhruba o pětinu méně lidí. Počet usmrcených se v roce 2016 meziročně snížil o 11 na čtyři desítky, řekl dnes novinářům náměstek ředitele krajského ředitelství policie Petr Tománek.

Vyšší počet dopravních nehod byl loni podle něj zaznamenán v celém Česku. "Souvisí to s nárůstem hustoty dopravy, rozvojem silniční infrastruktury a rostoucí životní úrovní," uvedl Tománek, podle kterého si lidé pořizují více automobilů než dříve.

Mezi hlavní příčiny loňských nehod v Olomouckém kraji patří nesprávný způsob jízdy, nepřiměřená rychlost, nesprávné předjíždění, nedání přednosti jízdě a požití alkoholu či drog před jízdou.

Na silnicích v kraji loni zahynulo 20 řidičů, 11 spolujezdců, sedm chodců a dva cyklisti. Těžce zraněno bylo 154 lidí, což bylo ve srovnání s rokem 2015 o 38 více. Počet lehce zraněných meziročně vzrostl o 100 na 1518.

Loni v polovině září se v Zábřehu na Šumpersku stala druhá nejtragičtější nehoda v Olomouckém kraji za posledních pět let. Při střetu osobního auta a autobusu tehdy zemřeli čtyři lidé. Tragičtější byla v posledních letech pouze srážka dvou aut v únoru 2011 na rychlostní silnici R46 u Prostějova, kdy zahynulo šest lidí, z toho jedno dítě.

Další dopravní nehoda s vysokým počtem obětí se loni na konci července stala u Horní Moštěnice na Přerovsku. Při čelním střetu dvou osobních aut zemřeli tři lidé. Bylo mezi nimi i desetileté dítě.

Policie se chce letos v Olomouckém kraji zaměřit zejména na dodržování pravidel při přejíždění železničních přejezdů, technický stav nákladních aut či kontroly požití alkoholu a drog před jízdou. Počet zjištěných přestupků, které se týkají alkoholu a návykových látek, loni u řidičů v kraji vzrostl z 861 v roce 2015 na 914.

Minulý rok zaznamenali policisté v celé České republice 98.864 dopravních nehod, o 6,2 procenta více než rok předtím. Zemřelo při nich 545 lidí, což je o 115 méně než v roce 2015. Vloni tak byl počet úmrtí na silnicích nejnižší od roku 1961. Počet těžce zraněných s 2580 a lehce zraněných s 24.501 lidmi se meziročně výrazněji nezměnil.

Čtěte více:

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.