pátek 29. března 2024 Taťána

Nový informační systém by měl zjednodušit dopravu a parkování v centru Přerova

Přerovská radnice hodlá pořídit do centra města nový informační systém. Systém by mapoval obsazenost zdejších parkovišť. Novinka zjednoduší pohyb a zdlouhavé parkování v centru.

Informační tabule, které budou jeho součástí, by měly řidiče navádět na parkoviště s volnou kapacitou.
Nový telematický systém vyjde zhruba na osm milionů korun. Část nákladů se pokusí město získat prostřednictvím dotací, informovala ČTK mluvčí radnice Lenka Chalupová.

"Telematický systém by měl řidičům přinést rychlou, přehlednou a aktuální informaci. Rada města nás na svém prvním lednovém jednání pověřila zadáním dokumentace pro přípravu realizace této akce. Dokumentaci musíme pořídit do půl milionu korun - a projektanta budeme mít vybraného do konce února," uvedl vedoucí odboru koncepce a strategického rozvoje přerovského magistrátu Pavel Gala.

Informační tabule by podle plánů vedení radnice měly stát na 20 vytipovaných místech, sledovat by měly obsazenost 11 zdejších parkovišť. "V případě zaplnění všech sledovaných parkovišť by řidiči pomocí těchto tabulí byli včas upozorněni na to, že třeba v centru už není žádné místo k parkování, a nemuseli by tak zbytečně zajíždět do středu města. Cílem je snížit zbytečné popojíždění při hledání volného místa a jeho rychlejší nalezení," nastínil radní Jan Horký.
Informace o počtu odstavených vozidel bude systém získávat prostřednictvím bodových senzorů nebo videodetekcí. "Do vozovky na parkovišti by byly zabudovány bodové senzory, které měří změnu elektromagnetického pole ve svém okolí při přítomnosti vozidla. Senzor by byl napájen z baterie, která vydrží až deset let," popsal radní Horký.

Videodetekce pracuje na bázi analýzy videoobrazu z fixních kamer, které zabírají celé parkoviště. Centrální server by v tomto případě byl v budově magistrátu a využita by byla zdejší metropolitní síť, která propojuje některé objekty ve vlastnictví města, dodal Horký.
Podle odborníků by pořízení telematického systému a nového dopravního značení mělo vyjít na osm milionů korun, dalších zhruba 100 000 korun by měl stát roční provoz. Zástupci města budou na podzim žádat o dotaci, která by mohla pokrýt až 85 procent pořizovacích nákladů, dodala mluvčí radnice.

Čtěte více:

 

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.