pátek 29. března 2024 Taťána

Silničáři: Letošní zima nebyla nijak dramatická, zažili jsme i horší

Jako průměrnou hodnotí navzdory nebývale chladnému počasí letošní zimu firmy, které mají v Olomouckém kraji na starost zimní údržbu komunikací.

Statistiky meteorologů sice hovoří o jedné z nejchladnějších zim za posledních několik desítek let, avšak dnů se sněhovými přeháňkami výrazně nepřibylo, takže údržba silnic a chodníků nebyla o mnoho nákladnější než v minulých letech.

"Podle toho, co jsem za těch dvacet let zažil, to byla spíš průměrná zima. Z hlediska údržby bývaly i složitější zimy," řekl náměstek Technických služeb města Olomouce Jiří Fryc. Pro končící zimu byl podle něj typický vysoký počet dní s holomrazy, kdy není potřeba ve městě udržovat povrch silnic a chodníků. "Sice byla zima a hodně se protopilo, ale zimní údržba se neprováděla," řekl.

Výjimkou bylo pouze husté sněžení v polovině ledna. Musely kvůli němu být kromě zimních čet nasazeny i zálohy, jelikož v Olomouci za dva dny napadlo více než patnáct centimetrů sněhu. "Byly snad dva či tři náročnější zásahové dny, jinak to dramatické nebylo," podotkl Fryc.

Jeho slova potvrzují lednové statistiky prostějovské radnice, podle kterých údržba komunikací ve městě letos stála 1,7 milionu korun, zatímco na začátku roku 2016 to bylo 2,62 milionu korun. Podle Jaroslava Chromka z prostějovského magistrátu většinu lednových nákladů na údržbu komunikací ve městě tvoří zhruba čtyři dny, kdy hustě sněžilo. "Loni v lednu se více utratilo za použití soli," komentoval meziroční srovnání nákladů Chromek.

Také podle hlavního dispečera Správy a údržby silnic Olomouckého kraje Jana Škrabala se letošní zimní sezona nijak výrazně nevymyká z průměru. "Dosavadní hodnocení je zhruba takové, že by to měla být velmi mírně nadprůměrná zima," uvedl Škrabal.

Náročnější na zimní údržbu byly podle Škrabala pouze dva lednové dny, kdy kraj zasáhlo vydatné sněžení. "I když je údržbových dnů poměrně dost, tak se nám zatím vyhnuly ledovky," řekl Škrabal, podle kterého na silnicích dosud nebyly ani větší problémy s navátým sněhem. Škrabal ale upozornil, že zima ještě zdaleka neskončila, takže konečné statistiky zimní údržby mohou být ještě odlišné od těch aktuálních.

Letošní zima je výrazně chladnější než ta předchozí. Letošní leden byl sedmý nejchladnější od roku 1961, kdy se začaly na území Česka zaznamenávat celkové průměry teplot. Průměrná teplota v lednu 2017 dosáhla podle předběžných údajů minus 5,6 stupně Celsia. Leden provázely v Česku tuhé mrazy, často celodenní, kdy se rtuť teploměru nedostala přes nulu ani přes den. Sníh na rozdíl od několika minulých zim tentokrát napadl i ve městech a níže položených místech.

Čtěte více:

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.