sobota 20. dubna 2024 Marcela

Do stávky řidičů autobusů se zapojí ti ze Šumperska a Jesenicka. Cestující tam ve čtvrtek čekají změny

Chystaná stávka řidičů autobusů se ve čtvrtek bude v Olomouckém kraji týkat především Šumperska a Jesenicka, kde se chce k protestu přidat značná část řidičů. Naopak na Olomoucku, Přerovsku a Prostějovsku by stávka provoz autobusových linek poznamenat příliš neměla, vyplývá z informací dopravců. Ústředí Odborového svazu dopravy vyhlásilo na čtvrtek celorepublikovou stávku kvůli mzdovým požadavkům.

Stávkovat plánují někteří řidiči společnosti Arriva Morava, která zajišťuje velkou část autobusové dopravy v Olomouckém kraji. „Na Šumpersku, Jesenicku, v Mohelnici a v Zábřehu se chce ke stávce podle odborářů připojit celkem 181 řidičů z 291," řekla dnes ředitelka společnosti Arriva Morava Pavla Struhalová. Naopak bez omezení mají ve čtvrtek jezdit autobusové spoje na Olomoucku, v Hranicích na Přerovsku a v Přerově.

Struhalová upozornila, že Odborový svaz dopravy ani přes opakované výzvy firmě Arriva Morava zatím neoznámil, kteří řidiči na Jesenicku a Šumpersku ve čtvrtek vyjedou a kteří se ke stávce připojí. „Situaci tak budeme nejspíš muset řešit až ve čtvrtek ráno operativně a až ve čtvrtek ráno se dozvíme, které spoje pojedou. V rámci městské hromadné dopravy v Šumperku pojedou autobusy v omezeném rozsahu," podotkla.

Čtvrteční stávky se nezúčastní řidiči společnosti FTL, která zajišťuje autobusovou dopravu na Prostějovsku. "Všechny autobusové spoje budou zajištěny řádně dle platných jízdních řádů," stojí ve společném prohlášení vedení společnosti FTL a odborové organizace.

Mluvčí Olomouckého kraje Kamila Navrátilová včera ráno řekla, že hejtmanství zatím nemá od dopravců nahlášenu celoplošnou stávku, která by ohrozila autobusovou dopravu v regionu. Nevyloučila, že se čtvrteční stávky zúčastní někteří řidiči například symbolickou formou. Pokud by se některý z řidičů rozhodl ve čtvrtek za volant autobusu neusednout, tak dopravci musí zajistit náhradu.

Linkovou autobusovou dopravu v Olomouckém kraji provozuje přibližně 15 firem. Dopravci podle Navrátilové už minulý týden přislíbili, že budou o případných stávkujících řidičích krajský úřad včas informovat.

Řidiči linkových autobusů proti nízkým mzdám protestují od října 2015. V současnosti kritizují přístup některých krajů k vládnímu nařízení o zvýšení nejnižší mzdy pro šoféry autobusů. Vláda stanovila od začátku letošního roku minimální mzdu na 98,10 Kč za hodinu jízdy a na 88 korun za hodinu čekání. Nově byl zaveden příplatek 6,60 Kč za hodinu za náročné pracovní prostředí. Podle odborů ale řidiči v některých krajích dostali přidáno méně, než očekávali.

Olomoucký kraj kvůli růstu mezd řidičů linkových autobusů, o kterém rozhodla vláda, musí dopravcům ročně zaplatit zhruba o 52 milionů korun víc. Hejtmanství peníze poskytlo z přebytku rozpočtu a částku bude požadovat po státu.

Čtěte více:

 

 

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.