čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Město spustilo web s informacemi k opravám ulice 1. máje

Olomoucká radnice zprovoznila internetové stránky zaměřené na dlouho plánovanou rekonstrukci rušné ulice 1. máje v historickém centru města. Práce na ní od pátku až do začátku listopadu výrazně zkomplikují život místním lidem i provozovatelům obchodů a restaurací.

Na webu www.1maje.olomouc.eu  jsou zveřejněny podrobnosti o stavbě i jejích dopadech na život v této části města, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Filip Žáček (ČSSD).

Rekonstrukce ulice 1. máje bude stát zhruba 80 milionů korun. Dělníci v úseku mezi náměstím Republiky až k průčelí hotelu Palác vymění koleje a opraví inženýrské sítě v délce zhruba 400 metrů. Opraví také chodníky a veřejné osvětlení. Rekonstrukci bude předcházet archeologický průzkum.

Ulice 1. máje zůstane podle Žáčka průchozí i při rekonstrukci. K dispozici bude část chodníků a případně i provizorní průchody. Zřízena budou zásobovací místa, ze kterých podnikatelé doplní zboží do svých obchodů a restaurací. Kvůli opravě ulice 1. máje nepojedou historickým centrem Olomouce zhruba sedm měsíců tramvaje. V části výluky budou jezdit náhradní autobusy.

Podle primátora Antonína Staňka (ČSSD) už nebylo možné rekonstrukci ulice 1. máje odkládat. "Je naprosto vyloučené, aby tramvaje dál jezdily po kolejovém svršku, který pamatuje 50. léta," řekl Staněk. Podle něj by bylo nezodpovědné opravit pouze koleje a do rekonstrukce zastaralých inženýrských sítí se dodatečně pustit s odstupem několika let.

Tramvajová trať po třídě 1. máje vede od samého počátku tramvajové dopravy v Olomouci v dubnu 1899. Úsek tak patří k nejstarším ve městě.

Čtěte více:

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.