čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Na Šumpersku a Jesenicku dnes ráno nevyjely kvůli stávce řidičů autobusy na své pravidelné linky

Kvůli stávce řidičů nevyjely dnes ráno na Šumpersku, Jesenicku, v Mohelnici a v Zábřehu autobusy. Provoz MHD v Šumperku i dálkové spoje dopravce částečně zajistil, řekl mluvčí dopravní společnosti Arriva Roman Herden. Odboráři již dříve avizovali, že se protestu na Jesenicku a Šumpersku zúčastní asi dvě stovky řidičů autobusů.

Podle dopravce ráno nevyjelo 120 řidičů, jejich počet se během dne ještě změní podle jejich nástupu do směny. V ostatních částech kraje jezdí autobusy bez omezení.

„Potvrzuji, že řidiči na Šumpersku, Jesenicku, v Mohelnici a v Zábřehu skutečně vstoupili do avizované stávky, v těchto oblastech dnes ráno nevyjely regionální autobusy. Podařilo se nám zajistit aspoň částečný provoz MHD v Šumperku a také dálkové spoje z Jeseníku do Olomouce, Ostravy a do Prahy nebo z Šumperku a Mohelnice do Ostravy," řekla ředitelka společnosti Arriva Morava Pavla Struhalová. Dálkové autobusy budou mimořádně zastavovat i v menších obcích na své trase, aby je cestující mohli využít.

V Olomouckém kraji linkovou autobusovou dopravu provozuje zhruba 15 firem. Odboráři dopředu avizovali, že chce stávkovat 181 z 219 řidičů společnosti Arriva Morava, což se dotkne Šumperska, Jesenicka, Mohelnice a Zábřehu. „Ráno nevyjelo v Olomouckém kraji 120 řidičů, číslo se ale během dne bude ještě měnit. Někteří řidiči jezdí jen ráno, jiní přijdou až na odpolední směnu," řekl mluvčí Herden. Bez omezení mají jezdit autobusové spoje na Olomoucku, v Hranicích na Přerovsku a v Přerově.

Odboráři dopředu dopravce o formě stávky neinformovali, společnost tak nemohla včas zajistit náhradní autobusovou dopravu ani informovat cestující. Podle vedení společnosti nemají řidiči v Olomouckém kraji ke stávce žádný důvod, ředitelka Struhalová považuje situaci za naprosto absurdní. „Domluvili jsme se se zástupci Olomouckého kraje na zvýšení finančního příspěvku u regionálních linek, které zde provozujeme a sami jsme řidičům na začátku roku zvýšili platy. Navíc máme s odbory podepsanou kolektivní smlouvu, která písemně garantuje zvýšení mezd v letošním roce. Podle mého názoru nemají opravdu žádný důvod stávkovat," doplnila Struhalová.

Dnešní stávky se nezúčastní například řidiči společnosti FTL, která zajišťuje autobusovou dopravu na Prostějovsku. Jen symbolicky bez dopadu na provoz spojů se stávky zúčastní zaměstnanci opavské společnosti TQM - holding, jejíž linkové autobusy tak v severní části Olomoucka pojedou podle obvyklých jízdních řádů. Olomoucký kraj kvůli růstu mezd řidičů linkových autobusů, o kterém rozhodla vláda, musí dopravcům ročně zaplatit o 52 milionů korun víc. Hejtmanství peníze dalo z přebytku rozpočtu a částku bude žádat od státu.

Čtěte více:

 

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.